Regal Shakespeare pe scenele TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/regal-shakespeare-pe-scenele-tnb/

Trei spectacole din repertoriul Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB) şi o premieră semnată de Gigi Căciuleanu vor fi prezentate în săptămâna în care întreaga suflare teatrală românească este conectată la evenimentele prin care se marchează 400 de ani de la dispariţia celebrului dramaturg.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2016

Regal Shakespeare la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București

Vineri, 22 aprilie,

de la ora 20.00, pe scena Mare a Naţionalului, spectacolul FURTUNA se joacă în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, aflat în acest an la cea de-a 10-a ediţie.

Comedie a iluziilor, FURTUNA lui William Shakespeare, cu Ion Caramitru în rolul Prospero şi cu Mihai Călin în Caliban, vă prilejuieşte întâlnirea cu o galerie de interpretări deosebite, datorate unei viziuni regizorale de o frapantă modernitate, al cărei autor este bulgarul Alexander Morfov.

Furtuna

Furtuna

Sâmbătă, 23 aprilie,

vor avea loc două spectacole inspirate de marele dramaturg. De la ora 20.00, la Sala Mică – DISTOPIE, primul dintre spectacolele programului 9G la TNB, şi singurul până în prezent inspirat din dramaturgia shakespeariană, este un spectacol despre jocurile puterii, prin demascarea unor rețete de manipulare şi despre apocalipsa degradării lumii contemporane, un remix Shakespeare într-un scenariu original, semnat de tânăra regizoare Catinca Drăgănescu.

De la ora 20.00, la Sala Studio, va avea loc, în cadrul Festivalului Shakespeare, premiera cu „FOLÍA, SHAKESPEARE & CO„, o producţie „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, realizată de ArtProduction împreună cu TNB prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”.

Distopie

Distopie

La baza acestei Folii stă tot un scenariu original, alcătuit de Gigi Căciuleanu din textele marelui Will, pe tema „zadarnicelor chinuri” şi iureşului declanşat de Amor, cu întregul cortegiu de… victime, bufoni, zâne, duhuri, plăsmuiri diafane sau făpturi neobişnuite.

„Dacă la Shakespeare, toţi nu sunt nebuni, cu toții sunt însă purtați într-o măsură mai mare sau mai mică de un vânt de «folie». În aceste oglinzi deformante, lucrurile se inversează. Nebunii devin înţelepți, iar întelepții nu-și mai dau seama cât de smintiți sunt”.

Duminică, 24 aprilie,

de la ora 19.00, cea mai erotică dintre piesele shakespeariene, VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ, în viziunea plină de culoare şi de originalitate a regizorului Petrică Ionescu vă va transpune în lumea iluziei și a experienței… amoroase. O montare de anvergură ce reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, spectaculoase construcții vizuale, balet și un excepțional fond muzical.

Foto: Regal Shakespeare – tnb.ro

 

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

26
/10
/15

Lansarea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) a avut loc, vineri seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), evenimentul fiind marcat prin prezenţa unor personalităţi din domeniul cultural, care au vorbit despre festival şi spectacolul de deschidere, "Mein Kampf".

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+