Regina Maria a României, elogiată în cea mai urmărită emisiune matinală din Marea Britanie
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-a-romaniei-elogiata-in-cea-mai-urmarita-emisiune-matinala-din-marea-britanie/

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagraţii mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenţii ample ale istoricului şi realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audienţă ale posturilor de televiziune şi radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman’s Hour), Channel 5 (5 News) şi în varianta online a revistei History Today.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2018

Întrebată în cadrul emisiunii BBC Breakfast (1,5 milioane telespectatori) de ce crede că Regina Maria este puțin cunoscută în Marea Britanie, țara ei de naștere, Tessa Dunlop a răspuns:

„Desigur regimul comunist a ascuns realizările familiei regale, însă cred că multe motive au de-a face cu noi, aici în Marea Britanie, cu felul în care interpretăm istoria lumii și a războiului. Marele ei moment a fost în timpul Primului Război Mondial, când românii au fost aliații noștri, începând din 1916. Dar noi nu ne oprim aproape niciodată atenția asupra frontului de est, suntem preocupați doar de frontul de vest și e de înțeles, pentru că aici au pierit oamenii noștri. Dar cred că, dacă e să ne gândim la schimbările din societatea britanică, la cele două mari comunități poloneză și română, poate că a venit timpul să privim și spre aliații noștri și spre poveștile lor extraordinare.”

Tessa Dunlop

Tessa Dunlop a reamintit publicului englez originea britanică a Reginei Maria, precum și portretul realizat în epocă de New York Times, care o descria drept „o personalitate expresivă şi de neuitat din timpul războiului”.

În opinia jurnalistei britanice, există o paralelă între destinul Reginei Maria și cel al Prințesei Diana, nu doar din prisma căsătoriei cu prinți moștenitori ai tronurilor, ci și prin felul revoluționar în care au gestionat relația cu presa.

„Să porți uniformă de asistentă medicală devenise în timpul războiului forma idealizată a condiției feminine și, odată cu moartea lui Edith Cavell (asistentă medicală britanică a cărei execuție de către armata germană în Belgia, în 1915, a fost condamnată internațional și prezentată in extenso în presă – nota noastră), se crează, dacă vreți, un spațiu vacant în care această martiră trebuie să se reîncarneze. Din prima zi a războiului Regina Maria este foarte preocupată nu doar de hainele sale albe de asistentă – care, în adevărat spirit ortodox oriental, sunt lungi până la pământ, astfel încât dau senzația că ar putea aparține unei călugărițe, cu crucea roșie, simbolul universal al speranței, vizibilă deasupra frunții – dar insista ca și fiicele ei și toate marile doamne ale României să îi urmeze exemplul.”

Tessa Dunlop a remarcat, în portretul făcut Reginei, curajul ei extraordinar:

Regina Maria pe front în timpul Primului Război Mondial, alături de Averescu

„Își pierde cel mai tânăr și prețuit fiu din cauza tifosului, când germanii se apropie de București, epidemia omorând a opta parte din populație, incluzând și victimele de pe front. Cu cât situația se înrăutățea, cu atât mai mult pare mai nepăsătoare în fața pericolului, atrăgând atenția ziariștilor. De exemplu, când cei din jurul ei insistau să poarte mănuși de cauciuc, tifosul fiind foarte contagios în special în mijlocul iernii în România, Regina le răspunde, memorabil: <<Nu credeți că soldații se bucură mai mult când îmi sărută mâna neacoperită?>>, întâmplare amintită de diplomatul francez Saint-Aulaire în memorii. Și-a asumat riscuri considerabile.”

Jurnalista britanică a menționat eforturile diplomatice ale Reginei Maria atât la Conferința de Pace de la Paris, cât și pe lângă regele George al V-lea al Marii Britanii, vărul ei. La sfârșitul Primului Război Mondial, România devenea a 5-a cea mai mare țară din Europa.

Excelentă vorbitoare de limba română și o prietenă a României, Tessa Dunlop a amintit și de două dintre evenimentele pe care Institutul Cultural Român le propune în următoarea perioadă. Primul dintre acestea o are în prim plan chiar pe scriitoarea britanică, care va susține o conferință la sediul ICR Londra în 21 noiembrie, în timp ce la începutul lunii decembrie va fi instalată o statuie în localitatea Ashford, în apropierea locului de naștere al prințesei engleze care avea să devină Regina Maria a României.

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a salutat interesul pentru Regina Maria, o oportunitate de care diplomația culturală românească din Marea Britanie va continua să țină seama. „Echipa noastră din Londra a înregistrat o reacție imediată dupa aparițiile Tessei Dunlop, mulți oameni dorind să afle și alte detalii ale poveștii Reginei și, implicit, a României acelor ani. Așa cum publicul britanic al Institutului este deja obișnuit, curiozitatea le va fi răsplătită prin evenimente de mare ținută.”

Tessa Dunlop

Segmentele de emisiune despre Regina Maria pot fi urmărite aici:

BBC One Breakfast, TV
BBC Radio 4, Woman’s Hour
articol History Today

Intervenţiile din mass-media ale Tessei Dunlop vin în contextul celebrării a 100 de ani de la Armistiţiul din 11 noiembrie, care a încheiat Primul Război Mondial.

Realizatoare TV/radio și scriitoare britanică, Tessa Dunlop a studiat Istorie Modernă la Universitatea din Oxford, unde a obținut premiul Gertrude Easton History. A fost co-prezentatoare a serialului Coast de pe BBC Two și a avut apariții în programe la Channel 4, Discovery Channel, US History, Channel 5 și UK TV. iar în 2005 a câștigat premiul Royal Society Television. A publicat două cărți de istorie The Bletchley Girls și best-sellerul Sunday Times The Century Girls. În prezent urmează studii doctorale la Sheffield Hallam University și lucrează la o carte despre viața Reginei Maria.

Foto: Regina Maria a României ,Tessa Dunlop – BBC

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

09
/05
/17

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziția „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar”, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.