„REGINA MARIA”, la Teatrul Metropolis, în Sala Centenar
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-la-teatrul-metropolis-in-sala-centenar/

„Regina Maria” de Dr. Venerus Popa, după o idee de Manuela Hărăbor şi Alexandru Bindea, este o evocare a unor personalităţi şi momente din istoria de acum 100 de ani. Spectacolul, care aduce în prim plan adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, se joacă zilele acestea la Teatrul Metropolis.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2018

Spectacolul „Regina Maria” marchează un moment important al istoriei ţării, centenarul Unirii. Suntem, așadar, în fața unui act de recuperare a istoriei naționale, dar şi internaționale, evocând în cazul de faţă, pagini de importanţă majoră ce au condus la Marea Unire din 1918.

Spectacolul „Regina Maria” este actul rememorării unor personalităţi şi momente istorice ce au ca punct de plecare o solidă documentare bibliografică, această succesiune de cadre urmărind în linii mari evenimente cheie de la începutul Primului Război Mondial.

Figura marelui rege Carol I, tulburat de dilema ingrată în care se găsea, aceea de rege al României obligat să se alieze cu Puterile Centrale în virtutea unui vechi tratat, sau cel puţin să rămână neutru, dacă nu chiar să se alăture Antantei. Momentul de maximă tensiune între Regina Maria şi Regele Ferdinand prilejuit de necesitatea adoptării unei poziţii a Regatului României faţă de declanşarea războiului.

Presiunile la care a fost supusă Regina Maria din partea Ambasadorului Austro-Ungariei pentru a interveni pe lângă Regele Ferdinand pentru alăturarea României la Puterile Centrale. Tragedia capitulării României din mai 1918.

Figura luminoasă a generalului Berthelot. Momentul întâlnirii Reginei Maria cu Primul Ministru al Franţei, Georges Clemenceau, din 1919, întâlnire care a adus României multiple beneficii şi a schimbat optica sub care ne priveau Marile Puteri învingătoare în război.

În sfârşit, Testamentul Reginei Maria, pagină de mare sensibilitate şi dovadă de imensă dragoste pentru poporul român.

Din distribuția spectacolului fac parte actori consacrati precum: Manuela Hărăbor, Maria Blaj, Gavril Pătru, Alexandru Bindea, Cristian Moţiu, Dan Aştilean şi Costel Constantin.

Spectacolul, care  aduce în prim plan  adevăruri cutremuratoare, încă necunoscute marelui public, poate fi văzut, zilele acestea, joi (29 noiembrie, ora 20.00), vineri (30 noiembrie, ora 17.00), sâmbătă (1 decembrie, ora 12.00) și duminică (2 decembrie, ora 12.00).

Textul lui Venerus Popa în direcţia de scenă semnată de Alexandru Bindea, într-un spaţiu de excelenţă – Sala Centenar a Teatrul Metropolis, are darul de a aduce marii sărbători a României o lumina de adevar, în respectul ce îl datorăm Familiei Regale şi Reginei Maria în primul rând.

Foto: „Regina Maria” – Teatrul Metropolis

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.