Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare, la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-si-creatia-ceramica-moderna-in-romania-mare-la-mnar/

Până pe 28 aprilie 2019, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) prezintă expoziţia „Regina Maria şi creaţia ceramică modernă în România Mare”.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2019

Expoziția „Regina Maria și creația ceramică modernă în România Mare” aduce un omagiu gustului și sensibilității unei regine care a sprijinit pe toate căile reinterpretarea în cheie modernă a culturii tradiționale românești.

Printre aliații săi de seamă în acest efort s-au numărat artiști precum Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Petru Remus Troteanu, Gh. Ionescu-Doru, Nora Steriadi, colaboratori ai primelor ateliere de ceramică urbană din București, Băneasa, Turda, Satu-Mare.

Ceramica realizată în aceste centre se distinge prin interpretarea plină de prospețime a motivelor tradiționale: artiștii reușesc să imprime creațiilor lor o autenticitate cuceritoare, similară celei din arta populară. Elemente ludice pline de savoare dau glas unui respect ce vizează însuși spiritul artei populare și al meșteșugului, nicidecum un repertoriu formal ancorat în repetitivitate.

Proiectul expozițional a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale cu ocazia Aniversării Centenarului Marii Uniri.

Intrarea este liberă.

Sala Rotondă, intrarea din str. Știrbei Vodă
15 decembrie 2018 – 28 aprilie 2019
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

05
/04
/23

ARCUB, Institutul Francez și Goethe-Institut își unesc forțele pentru o expoziție-eveniment, care aduce laolaltă fotografie, pictură, sculptură, obiect, instalație audio și video, artiști din Germania, Japonia, Franța, Italia și România: 𝙐𝙉𝘿𝙀𝙍 𝙏𝙃𝙀 𝙃𝙊𝙐𝙎𝙀. 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.