Regizoarea Eva Pervolovici vine la Cinema-Edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizoarea-eva-pervolovici-vine-la-cinema-edu/

Regizoarea Eva Pervolovici vine la ediţia a V-a Cinema-Edu în Săptămâna Altfel pentru a dezbate împreună cu elevii despre lungmetrajul mult aşteptat: «Marussia».

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2015

Inspirată din fapte reale, Marussia este povestea Luciei (Dinara Drukarova) și a fiicei sale în vârstă de șase ani, Marussia (Marie-Isabelle Stheynman), două rusoaice venite la Paris. În ciuda lipsei siguranței zilei de mâine, Lucia se încăpățânează să rămână în orașul luminilor, oferindu-i Marussiei o copilărie cu totul atipică. Cu premiera mondială la Berlinale 2013, filmul a obținut o paletă întreagă de distincții și a făcut parte din mai multe festivaluri internaționale, ceea ce ne face tare mândri că regizoarea este româncă.

Eva Pervolovici este o tânără regizoare din România, stabilită în Franța și are la activ o uriașă listă de scurtmetraje, videoclipuri, fotografii şi colaborări cu autori de romane şi reviste de artă. Marussia este filmul ei de debut care o să se lanseze și la noi în țară, de la care se așteaptă tot atâtea ecouri pozitive, precum cele din străinătate.

Așa cum ne-a obișnuit programa Cinema-Edu, tinerii participanți vor viziona mai întâi filmul, după care se vor angaja în discuții despre teme sociale și cinematografice împreună invitata specială. Într-adevăr este o grozavă oportunitate pentru liceeni și profesori să o întâlnească pe Eva în cadrul proiectului Cinema-Edu.

Printre noutățile din program se numără și filmul Ida (r. Pawel Pawlikowski), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015. Acțiunea filmului Ida are loc în Polonia anului 1962, când tânăra Anna, rămasă orfană în timpul ocupației germane ajunge să o cunoască pe mătușa ei, Wanda. Această întâlnire scoate la suprafață secretul dispariției părinților Annei și le determină pe cele două să revină asupra trecutului comun. Celelalte filme pe care liceenii le vor vedea în Școala Altfel sunt: În căutarea lui Superman (r.Karzan Kader), Culoarea pielii: Miere (r.Laurent Boileau, Jung), Limba Fluturilor (r. Jose Luis Cuerda) și Vandal (r. Helier Cisterne).

INFO

Evenimentele din perioada 6-10 aprilie vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, Institutul Cervantes, ARCUB, Muzeul Național de Artă Contemporană și Cercul Militar Național.

Cinema-Edu este un proiect gratuit, desfășurat în perioada 1 februarie – 30 iunie , organizat de cinci ani la rând de către Asociația Culturală Macondo. Cinema-Edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări. Mai multe detalii despre proiect găsiți la www.cinema-edu.ro si pe pagina de Facebook cinema.edu.

Pentru evenimentele viitoare profesorii de liceu sunt invitați să scrie la adresa: [email protected]

09
/05
/16

 Grand Cinema & More invită cinefilii să întâmpine cele mai așteptate filme de aventură ale anului 2016 într-o manieră cu totul specială. „Căpitanul America: Război Civil”, „X-Men: Apocalypse”, „Alice în Țara Oglinzilor”, „Warcraft. Începutul”, „Ziua Independenței: Renașterea” vor fi disponibile în revoluționarul sistem de sunet Dolby Atmos, într-una dintre cele mai performante săli de cinema din România, Grand Ultra.  

09
/05
/16

,,Exit” este noul proiect al lui Bogdan Benea (scenarist si regizor). Povestea celor doi, Ana si Rareș, care se întâlnesc să se sinucidă, câștigă  Premiului Abis Studio la concursul The Pitch din cadrul festivalului Next.

06
/05
/16

Au mai rămas cinci zile până la deschiderea oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes ( 11 şi 22 mai). Vă prezentăm, via AFP, câteva cifre care oferă o imagine a amplorii acestei întâlniri unice în lume.

06
/05
/16

“03.BYPASS”, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nap Toader, rulează de astăzi, în cinematografele din București și alte 18 de orașe. „03.ByPass” este o dramă, cu conotații sociale, dar cu accente comerciale de thriller psihologic, tensiune erotică, suspans, umor negru, comic de situație şi de limbaj. În plan tematic filmul vorbește despre alienarea comportamentului în faţa ispitei banilor.

05
/05
/16

Un truism, însă e inevitabil: „Croaziera”, lungmetrajul-cult din 1981 scris și regizat de Mircea Daneliuc, a fost unul dintre foarte puținele filme din perioada comunistă care ataca direct sistemul și arunca în ridicol justificarea prin celebrele „șopârle” folosită de mulți dintre cei care se erijau în opozanți.

04
/05
/16

Caravana Docuart se întoarce pentru a 3-a oară consecutiv la Cluj-Napoca, cu proiecții de film documentar românesc, la Cinema Mărăşti, în zilele de 6 şi 7 mai.

29
/04
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Nu te supăra, dar...” (2007), de Adina Pintilie, este unul dintre cele mai radicale şi cele mai dure filme din istoria cinematografiei române – o redare poetică, nu lipsită de controverse, a vieţii dintr-un centru pentru persoane cu probleme psihice grave.

28
/04
/16

CRONICĂ DE FILM „Dincolo de calea ferată” este al treilea lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu, şi cel mai greu de încadrat, deşi structura sa de melodramă nu se desprinde radical de filmele de până acum.

27
/04
/16

6,9 pe scara Richter, cel mai nou film al regizorului Nae Caranfil, va fi prezentat în premieră mondială în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Caranfil  revine cu cel de-al șaptelea lungmetraj al său, o comedie burlescă, țesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie și frica obsesivă de cutremure.

27
/04
/16

Departe de a fi folosite doar pentru figurație în filme, animalele joacă un rol important în viziunile unor regizori. Lor, Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie 2016) le dedică anul acesta secțiunea tematică, intitulată #Animal. Relația dintre om și animal, în cele mai variate forme ale ei, de la divinizare până la exploatare, va fi surprinsă în 10 filme revelatoare propuse de directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

26
/04
/16

Actrița Oana Pellea va fi, vineri, alături de Cristina Casian și Barbu Ollănescu-Orendi, oaspetele Serilor "Acasă". În cadrul evenimentului, sub genericul "Acasă la boierii Ollănești și la Amza Pellea" vor fi prezentate cărţile: "Jurnal 2003-2009", de Oana Pellea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea și "Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi", de Barbu Ollănescu-Orendi.

25
/04
/16

La câteva ore de la difuzarea primului episod din sezonul al șaselea din "Game of Thrones", site-ul Mashable a propus un rezumat al sezonului trecut jucat de pisici. Nu mai este "Game of Thrones", ci "Game of Kittens", titlul clipului postat sâmbătă online de site-ul american Mashable.