Regizorul Tudor Giurgiu va filma „Apropierea” în Spania
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-tudor-giurgiu-va-filma-apropierea-in-spania/

Regizorul Tudor Giurgiu începe, în luna octombrie, filmările pentru cel de-al patrulea lungmetraj din cariera sa, „Apropierea” („Above Man, the Woman Soars/ Sin Aliento”).

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2017

Bazat pe cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, filmul va fi turnat în Spania și România, avându-l în distribuție pe Mihai Smarandache, alături de actori spanioli renumiți: Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo.

Filmările vor începe pe 19 octombrie și vor avea loc în trei orașe din Spania – Cordoba, Sevilla și Candas, iar în România la Sângeorz-Băi.

Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache – foto), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

Este un proiect complicat și provocator, un film foarte diferit de ce am făcut până acum. M-a fascinat povestea de viață a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și am încercat amândoi să redăm deopotrivă contextul anilor 2000, când mulți români au plecat din țară, trăind la limita subzistenței, dar și o poveste de dragoste care recuperează multe teme din proza și poezia autorului: nostalgia față de locurile tinereții, călătoria, capacitatea puternică a unor oameni de închipuire, de visare, de a-și dori lucruri mai mult sau mai puțin tangibile”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Actor de teatru și de film, cu studii absolvite la Iași, Mihai Smarandache a jucat, printre altele, în De ce eu?, filmul precedent al lui Tudor Giurgiu, și a avut un rol principal în serialul Hacker (2003), difuzat de TVR1. Pentru performanțele sale pe scenă, a fost premiat recent la Festivalul de Teatru Independent Undercloud – Cel mai bun actor, cu rolul din Menajeria de sticlă, iar în 2015 a obținut aceeași distincție la Festivalul Comediei Românești – FestCO, pentru interpretarea din De vânzare. Poate fi văzut pe scena Teatrului Odeon din București.

Partenera lui de ecran va fi una dintre cel mai bine cotate actrițe spaniole din noua generație, Belén Cuesta. Cunoscută pentru rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016), care i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelația anului, Belén Cuesta a jucat în zeci de producții de cinema și TV, dar și în teatru. Anul trecut, a câștigat Premiul Feroz pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în serialul Paquita Salas.

Un rol important va avea și Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite și iubite actrițe spaniole de teatru și film. Au consacrat-o roluri în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriță, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internațional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen și alți mari actori.

Partenerul Ariadnei din film va fi actorul Luis Bermejo, care are o carieră de peste 30 de ani în spate și zeci de roluri în film, teatru și televiziune. A fost nominalizat la două premii Goya pentru interpretarea din Una palabra tuya (2009) și Magical Girl (2015), de Carlos Vermut.

Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.

Imaginea filmului va fi semnată de Marius Panduru.

Cartea care stă la baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari a fost publicată de Cartea Românească în 2010, iar în Spania a fost tradusă în 2015, cu titlul Cercanías (Ediciones Traspies).

Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.

Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.

 

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.