Remix ID, alături de Timișoara 2021, intervenții culturale în localitățile bănățene
https://www.ziarulmetropolis.ro/remix-id-alaturi-de-timisoara-2021-interventii-culturale-in-localitatile-banatene/

Asociaţia Culturală META Spaţiu, alături de Asociaţia Timişoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, a dat startul seriei de intervenţii culturale REMIX ID, care se va desfăşura în patru localităţi bănăţene, importante din punct de vedere al diversităţii etnice.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2019

Scopul evenimentului este reîntoarcerea la rădăcini, la poveștile bunicilor din Banat și la recuperarea patrimoniului străbun, pentru a-l dărui generațiilor urbane, dezrădăcinate de tradiția rurală – de la profunzimea doinei, de la simbolurile sculptate cu însuflețire în miezul lemnului de către meșteșugari, de la primul cântec de leagăn, de la veșnicia satului – către agitația urbană care amestecă oamenii, mașinile, sunetele, luminile, ansamblurile arhitecturale masive și care, într-un final, îngroapă memoria ancestrală și o face uitată până a doua zi.

Cu alte cuvinte, Remix ID înseamnă remixarea tradițiilor minorităților din Banat, a muzicii străbunicilor, recompusă de producători muzicali și de compozitori, a artei tradiționale recombinată cu arta contemporană, a dansurilor folclorice îmbinate cu mișcări din zona dansului contemporan, a imaginilor animate de artiști vizuali.

Evenimentele vor consta în expoziții de artă contemporană semnată de Andreea Medar, Cătălin Marius Petrișor și Silvia Moldovan, proiecția unui documentar video realizat de Mihai Pinti, workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică susținut de compozitorul Alex Halka Turcin, completat de o instalație video, produsă de artista vizuală Josépha Blanchet.

Itinerariul cuprinde patru localități importante de pe harta minorităților bănățene:

– 8 octombrie, ora 18.00, la Casa de Cultură din Silagiu;

– 11 octombrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură din Dudeștii-Vechi;

– 24 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul Cultural Deta, cu participarea specială a Ansamblului folcloric svab „Edelweiss” si a Ansamblului de Dansuri Populare Românești al Centrului Cultural Deta;

– 25 octombrie 2019, ora 17.30, la Căminul Cultural din Sânmartinu Sârbesc, cu participarea special a Ansamblului folcloric sarbesc KUD „Kruna” Srpski Semarton,

Muzica remixată poate fi ascultată pe pagina de Soundcloud, iar pe pagina de Youtube se pot viziona documentarele și clipurile video remixate de către artiștii vizuali implicați în proiect.

Soundcloud: https://soundcloud.com/remixid

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCDHj1Hm1J5iwT6Mrp9rVIsQ?view_as=subscriber

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

03
/11
/23

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective își aduce pe scenă spectacolele atât în spațiile consacrate, cât și în cadrul proiectului „Deschis - microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura în 2023 la Timișoara.

02
/11
/23

La începutul lunii noiembrie, MNAC deschide noul sezon expozițional, Art Safari Stars Edition continuă să atragă iubitorii artelor vizuale pe Lipscani cu două noi expoziții, iar la MNAR sezonul de toamnă s-a lansat cu un important eveniment dedicat sculpturii.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.

31
/10
/23

Montări jucate des cu casa închisă, cunoscuți dramaturgi români contemporani și internaționali, proiecte câștigătoare ale programului StarT. Alchimia suferinței, larghețea sufletului uman, frumusețile și grozăviile lumii noastre, povești cu ecouri largi pentru tineri și adulți – din 3 noiembrie.