Retrospectivă Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film din Syros
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-corneliu-porumboiu-la-festivalul-de-film-din-syros/

Regizorul Corneliu Porumboiu va fi invitat special cu prilejul retrospectivei dedicate filmelor sale, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a treia ediţie a Festivalului International de Film din Syros.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2015

Festivalul, desfășurat în acest an în perioada 2 – 10 iulie, este unul dintre cele mai importante din Grecia și din zona Mării Egee și vizează promovarea internațională a filmului grecesc și balcanic. Tema acestei ediții este legătura dintre film și geografie.

Retrospectiva cinematografiei lui Corneliu Porumboiu, unul dintre evenimentele centrale ale acestei ediții, cuprinde filmele A fost sau n-a fost? (2006), Polițist Adjectiv (2009), Când se lasă seara peste București sau metabolism (2013), Al doilea joc (2014) și, în premieră în Grecia, Comoara (2015), film distins cu premiul „Un Certain Talent“ la Festivalul de la Cannes. Regizorul va fi prezent la proiecții.

Filmele lui Corneliu Porumboiu, reprezentative pentru cinematografia actuală din România, fac legătura între diverse faze culturale: perioada comunistă și anii democrației post-decembriste; filmul de factură națională și „noul val“ românesc; între mediul digital și pelicula cinematografică.

Ele pornesc de la un concept central – revoluție, conștiință, corupție, putere – dezvoltat într-o formă artistică de tip minimalist. Rezultatul este mereu original și surprinzător.

Foto: Retrospectivă Corneliu Porumboiu – cinemagia

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.