Retrospectivă dedicată cinematografiei chineze, la „Les Films de Cannes a Bucarest”
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-dedicata-cinematografiei-chineze-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

O retrospectivă dedicată cinematografiei chineze va fi organizată în programul festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, a anunţat marţi regizorul Cristian Mungiu.

Un articol de |3 octombrie 2017

„Începem anul acesta ceea ce sper să reușim să continuăm și în anii viitori și anume o să încercăm să facem niște retrospective pe anumite țări care sunt interesante în peisajul cinematografic în acest moment și o să începem anul acesta cu China. Nu vă spun că începem cu China pentru că a fost prima mea vizită acolo în juriul de la Shanghai, un teritoriu foarte straniu, foarte special, foarte diferit și cinematografic, dar și ca loc. Ai nevoie de un pic de timp ca să te obișnuiești, ca să înțelegi”, a mărturisit regizorul.

Mungiu a spus că în cadrul acestei secțiuni vor fi prezentate „probabil cinci sau șase filme din China”. „O să fie un program confirmat în curând, cu China e un pic mai complicat, de dat niște aprobări”, a precizat regizorul.

El a menționat că la București vor fi prezente două reprezentante ale industriei de film din China — Maggie Lee și producătoarea privată Peng Sun. „În China am cunoscut-o pe Maggie Lee (…) și ea va veni să introducă filme chineze. Este expertă și vorbitoare foarte bună și știe în profunzime ce se întâmplă cu cinema-ul chinez astăzi”, a arătat Mungiu.

De asemenea, printre oaspeții „Les Films de Cannes a Bucarest” se numără și producătoarea chineză Peng Sun.

Este o producătoare pe care am cunoscut-o acolo și care are o calitate interesantă și anume e una din puținele producătoare private care a încercat și a reușit să facă un implant de autori europeni în cinematografia chineză și prin urmare l-a convins pe Bille August, dublu câștigător de Palme d’Or, să facă primul lui film în China, acum doi ani. Eu am văzut filmul ăsta, încercăm să vedem dacă reușim să îl prezentăm. (…) Și, dacă reușim să luăm filmul, vă aștept să îl descoperim. Celelalte sunt filme chinezești recente, care au fost prezente în festivaluri, la Cannes, la Veneția, la Berlin dacă nu mă înșel. – Cristi  Mungiu.

„Les Films de Cannes a Bucarest” a fost inițiat în anul 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux.

Ediția a VIII-a a festivalului este organizată, în perioada 13 — 22 octombrie, de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest – facebook

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.