Retrospectivă In Memoriam Radu Gabrea
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-in-memoriam-radu-gabrea/

Între 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucureşti va avea loc o retrospectivă In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie de 10 filme regizate de regretatul cineast român. Filmele vor fi precedate de documentarul Interviuri cu Radu Gabrea. Intrarea va fi liberă.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2017

Personalitate marcantă a filmului românesc şi european din ultima jumătate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunistă care i-a cenzurat filmul Dincolo de nisipuri, emigrând în Germania în 1974.

După 10 titluri de filme de scurt metraj, documentare, seriale TV, ficţiune, realizate în România, Radu Gabrea semnează 8 filme în Germania, majoritatea cu mare audienţă şi succes internaţional (Un bărbat ca Eva, Nu te teme, Iacob, Rosenemil – o tragică iubire – în co-producţie cu România).

Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate în ţară şi în străinătate. Cineastul, este doctor în audiovizual cu teza Werner Herzog şi mistica renană premiată de UCIN în 2004.

A fost distins de Preşedintele Germaniei cu Crucea Germană de Merit.

După 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru şi operă. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei româneşti şi europene. A fost primul Presedinte al CNC.

În cadrul retrospectivei In Memoriam ce va avea loc la Cinemateca Union din Bucureştiî ntre 1-5 martie, vor fi proiectate filmele: Amintiri Bucureştene (Uşa, Cadenţe, scurt metraje IATC), Prea mic pentru un război atât de mare, Căutându-l pe Schwartz, O poveste de dragoste – Lindenfeld, Moştenirea lui Goldfaden, Cocoşul decapitat, Concerte la Biserica Neagră, Călătoria lui Gruber, Nu te teme, Iacob şi Dincolo de nisipuri.

Foto: Retrospectivă In Memoriam Radu Gabrea 

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.