Retrospectivă Pierre Etaix la Festivalul Filmului Francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-pierre-etaix-la-festivalul-filmului-francez/

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2014

În cei 10 ani de colaborare vor realiza 5 lungmetraje și 3 scurtmetraje, ce vor face înconjurul lumii. Cei doi au avut o dispută asupra dreptului de autor al filmelor Le Soupirant, Yoyo, Tant qu’on a la santé, Le Grand Amour și Pays de cocagne. Ele nu au mai putut fi proiectate timp de aproape 20 de ani.

Astăzi, opera sa cinematografică poate fi urmărită din nou, la Festivalul Filmului Francez, în prezența lui Pierre Étaix, în cadrul unui proiect Săptămâna Cahiers du Cinema.

Program retrospectivă Pierre Etaix:

sâmbătă, 1 noiembrie 2014,

ora 12:30

Masterclass Pierre Etaix

ora 14:00

Pretendentul – Le soupirant (1h20)

Cu Pierre Etaix, France Arnell, Laurence Ligneres, Karin Vesely…

Un tânăr de familie bună pleacă în căutarea unei soții. (1962)

duminică, 2 noiembrie 2014,

ora 14 :00

Marea dragoste – Le grand amour (1h25)

Cu Pierre Etaix, Annie Fratellini, Nicole Calfan, Louis Maïs…Festivalul Filmului Francez

Pierre este căsătorit cu Florence… (1969)

ora 20 :30

Yoyo (1h36)

Cu Pierre Etaix, Claudine Auger, Luce Klein, Philippe Dionnet…

Un castelan este îndrăgostit de o călăreață. (1964)

luni, 3 noiembrie 2014,

ora 20 :30

Ruptura – Rupture (11′)

Cu Pierre Etaix, Anne-Marie Royer et Anny Nelsen

Un bărbat primește o scrisoare de despărțire de la iubita lui … (1961)

La mulți ani – Heureux anniversaire (12′)

Cu Pierre Etaix, Georges Loriot, Nono Zammit… (1962)

O tânără își așteaptă soțul pentru a sărbători aniversarea căsătoriei…

În plină formă – En pleine forme (14′)

Cu Pierre Etaix, Jean Preston, Bocky Randell…

Vacanță în aer liber… (1965-1971)

sâmbătă, 8 noiembrie 2014,

ora 14 :00

Sănătatea e mai bună decât toate – Tant qu’on a la santé (1h05)

Cu Denise Péronne, Simone Fonder, Sabine Sun, Véra Valmont…

Coșmaruri, stupoare și frisoane … (1966)

duminică, 9 noiembrie, 2014,

ora 14 :00

Unde curge lapte și miere – Pays de Cocagne (1h14)

Imediat după mai 1968, francezii pleacă în vacanță… (1969)

Un eveniment organizat de : Institutul Francez din România în colaborare cu Ambasada Franței

Foto: Festivalul Filmului Francez, Pierre Étaix – cinemagia

04
/03
/16

Spectacolul „Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen, în regia lui Liviu Lucaci, de la Teatrul Metropolis, are tangenţe cu lumea filmului, iar Tudor Jurgiu semnează proiecţiile. Regizorul povestește despre cinematografia de consum, despre studenții săi de la Scenaristică și despre recitirea basmelor lui Petre Ispirescu.

03
/03
/16

Un destul de reuşit horror scurt plasat în două apartamente de bloc şi într-o lume (post)apocaliptică. O tentativă de transpunere pur vizuală a teribilei legende româneşti a moroiului. Şi un exerciţiu alb-negru pe tema morţii.

03
/03
/16

Miracolul din Tekir se lansează pe 4 martie în cinematografele din România. “O metaforă a creației, acolo unde este creație este mister, credință și speranță”, după cum declară regizoarea Ruxandra Zenide, „Miracolul din Tekir” o are ca protagonistă pe Dorotheea Petre, în rolul Marei, o femeie de 30 de ani, cunoscută în satul în care trăiește ca o femeie-vraci, ce tratează sătenii prin puterea nămolului.

03
/03
/16

În numai câteva zile de la lansare, trailerul viitorului documentar biografic despre van Gogh a înregistrat aproape o jumătate de milion de vizualizări. Agitata existență a pictorului olandez Vincent Van Gogh și opera acestuia prind viață într-o peliculă spectaculoasă. „Loving Vincent” va fi primul film realizat în totalitate prin tehnica transformării picturii în ulei în animație, asigură autori ineditului proiect.

02
/03
/16

„Drumul meu către actorie a fost firesc, crescând în teatrul de operetă, unde era tatăl meu, Emil Popescu, și mama... Cumva, se transmite genetic acest microb. E un microb pe care-l poartă părinții și, evident, îl transmit și copiilor” – Emilia Popescu. Născută pe 2 martie 1966, la București, îndrăgita actriţă împlineşte astăzi 50 de ani.

02
/03
/16

Anul acesta, festivalul Serile Filmului Românesc îl aduce în fața cinefililor pe actorul Mircea Diaconu, cu cele mai bune filme ale carierei sale. Ediția a VII-a a festivalului Serilor Filmului Românesc va avea loc la Iași, între 4 și 8 mai 2016

02
/03
/16

Devon Terrell, un tânăr actor debutant, îl va interpreta pe președintele SUA, Barack Obama, într-un film independent regizat de Vikram Gandhi. Filmul, care se va intitula "Barry", relatează anii de studenție ai lui Obama la New York, la începutul anilor 80.

02
/03
/16

Cele cinci filme nominalizate anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune se văd iarăși la Festivalul Internațional de Film NexT (7-11 aprilie), în cadrul programului Oscars Night. Proiecția are loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 20.30, la CinemaPro din București. 

01
/03
/16

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează miercuri, 2 martie, cu începere de la ora 17:00, ședința a XX-a din seria nouă a Prelecțiunilor Junimii. Evenimentul se va desfășura în Galeriile Pod-Pogor iar prelector va fi Mihai Fulger, redactorul-șef al Cinematecii Române, jurnalist, critic și selecționer de film, care va susține o conferință cu tema „Autorul total – Charlie Chaplin”.

01
/03
/16

Vedeta incontestabilă a acestor zile, actorul Leonardo DiCaprio, proaspăt premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun rol masculin, pentru „The Revenant”, crede că în ultimă instanță banii și succesul nu aduc fericirea. Vă prezentăm în zece citate felul cum vede viața Leonardo di Caprio.

29
/02
/16

”Filme pentru liceeni” este locul în care filmele bune se simt ca la ele acasă. Anul acesta, elevii și cadrele didactice din 13 orașe vor viziona filmul de debut al regizorului Mathieu Vadepied,”Trăiește din plin”/ ”La vie en grand”: un film fulminant, care alternează între realismul și fantezia unui ghetto parizian.

29
/02
/16

Fiul lui Saul / Son of Saul (Ungaria) a fost desemnat câștigător al Premiului Oscar la categoria Cel mai bun film străin. Levente Molnár, actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film, care va putea fi văzut din 11 martie în cinematografele din România

28
/02
/16

Ajuns la cea de-a 10-a ediție, Festivalul Internațional de Film NexT aduce și anul acesta în fața publicului românesc cele mai noi și mai inovatoare scurtmetraje din toate colțurile lumii, alese din peste 2.000 de filme înscrise.