,,Revolta Orientului’’, o incursiune în zonele fierbinți ale spatiului islamic, de Carmen Gavrilă
https://www.ziarulmetropolis.ro/revolta-orientului-o-incursiune-in-zonele-fierbinti-ale-spatiului-islamic-de-carmen-gavrila/

În colecţia „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, ,,Revolta Orientului”, semnat de Carmen Gavrilă.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

În colecția „Ego. Publicistica” a Editurii Polirom a apărut recent un nou volum, Revolta Orientului, semnat de Carmen Gavrilă, corespondent în Iran și în statele arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio România Actualități. 

Revolta Orientului, cu un cuvânt-înainte semnat de Bogdan Aurescu și disponibil și în ediție digitală, reprezintă un demers jurnalistic mai mult decât necesar în contextul epocii istorice pe care o trăim și pe care puțini dintre noi o înțeleg pe deplin.

 Este o lectură care te ține captiv, te pasionează și te emoționează mai ales pentru umanitatea pe care o inspiră fiecare rând, fiecare frază, fiecare pagină. Nu este analiză politică, ci mai mult decât atât: o viziune personală și personalizată, construită cu migală pe baza observației directe a ochiului de corespondent de presă care și-a acordat conștient șansa de a asista la făurirea unei noi epoci istorice…

Bogdan Aurescu

În calitate de corespondent, Carmen Gavrilă își poartă cititorii, transpunându-i în mijlocul evenimentelor, prin zonele fierbinți ale spatiului islamic, scriind într-un stil pasionant, incisiv și cu o atenție deosebită asupra detaliilor care contează.

Relatările detaliate de la fața locului sunt însoțite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor și interviuri atât cu protestatari din strada, cât și cu jurnaliști locali. Nu lipsesc interviurile cu diferiți lideri ai unor mișcări islamiste și nici cele cu oficiali importanți din Orientul Mijlociu.

Cititorul înțelege astfel mai bine istoria contemporană și forțele motrice ale unei lumi care prezintă interes și pentru politica externă și securitatea României.

Fără a fi doar o analiză politică, Revolta Orientului este și o veritabilă experiență de călătorie virtuală, un „mic ghid” necesar în descoperirea și cunoașterea civilizației orientale.

 

12
/01
/21

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut pe 12 ianuarie 1949, la Kyoto. Cartea sa pe care v-o propunem astăzi spre lectură este volumul de eseuri „Meseria de romanicer” (Editura Polirom, traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion).

11
/01
/21

Una dintre cele mai atrăgătoare noutăți propuse de Editura Humanitas Fiction în acest început de an este volumul „Dimineți la Café Rostand” de Ismail Kadare, în pregătire în colecția „Raftul Denisei”.

11
/01
/21

Pentru 2021, Editura Nemira pregătește noutăți editoriale și surprize de neratat – romane premiate, colecții noi, continuări de serii de autor, cât și reeditări mult așteptate.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

30
/12
/20

2020 a fost un altfel de an, cu provocări complet diferite, dar ne bucurăm că, deși a fost greu pentru toată lumea, iubitorii de lectură, mari și mici, au ales să călătorească în cărți și s-au putut delecta cu aventuri magice. Pentru ei, Grupul Editorial Corint are în pregătire pentru anul viitor o listă bogată de cărți de ficţiune şi non-ficţiune pentru toate vârstele și toate gusturile. Dintre acestea, vă prezentăm cele mai așteptate 21 de titluri care cu siguranță vor influenţa modul de gândire în 2021.

20
/12
/20

Visele și călătoriile. În destinul personal, ele au configurat totul, spunea Nikos Kazantzakis, ale cărui jurnale Ziarul Metropolis vă invită să le citiți și recitiți.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.