Top 10 cele mai citite cărți Litera în 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-citite-carti-litera-in-2020/

Editura Litera a anunţat care sunt lecturile de top alese de cititori în anul care tocmai se încheie, atât pentru cărţile tipărite, cât şi pentru cele în format digital.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2020

1. Pacienta tăcută de Alex Michaelides. Un bestseller de neegalat, considerat unul dintre cele mai fascinante thrillere psihologice din ultimii ani. Numit de critici „thrillerul perfect”,  romanul spune o poveste inteligentă și șocantă despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei – și despre un terapeut obsedat să descopere motivul din spatele acestui act.

2. Povestea mea de Michelle Obama. Autobiografia fostei prime doamne a Statelor Unite ale Americii continuă să stârnească un interes viu printre cititorii din toată lumea, inclusiv, firește, din România. Cu peste 14 milioane de exemplare vândute la nivel global, Povestea mea rămâne una dintre cele mai admirate și dezbătute povești inspiraționale.

3. Pământ american de Jeanine Cummins. Cea mai controversată carte a anului 2020, recomandată de Oprah în celebrul său club de lectură. Scrisă cu măiestrie și plină de o umanitate profundă, sfâșietoare, Pământ american este genul de carte care te marchează și te schimbă fundamental, unul dintre cele mai importante romane contemporane.

4. Gândește ca un călugăr de Jay Shetty. O carte extrem de necesară în contextul social actual, scrisă de superstarul social media, gazdă a podcastului #1 On Purpose, Gândește ca un călugăr transformă înțelepciunea atemporală deprinsă pe când Shetty era călugăr în pași practici pe care îi poate face oricine, zi de zi, pentru a duce o viață mai puțin marcată de anxietate și mai plină de sens. Alegând această carte, cititorii înțeleg de ce negativismul este contagios, cum pot să-și controleze tendința de a gândi prea mult, cum să-și folosească frica, de ce nu pot găsi fericirea atunci când o caută, cum să aibă câte ceva de învățat de la toți cei pe care-i întâlnesc și multe altele.

5. Darul stelelor de Jojo Moyes. Un nou bestseller în topul preferințelor cititorilor români, semnat de cea mai bună autoare contemporană din Marea Britanie. Cartea se inspiră dintr-o remarcabilă poveste adevărată și ne prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat a romanului Înainte să te cunosc.

6. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl. O carte-fenomen, vândută în Germania în peste 500 000 de exemplare și tradusă în peste 20 de limbi, care abordează un subiect sensibil pentru toți: cum să ne redobândim încrederea în sine? Cu ajutorul exercițiilor practice propuse de autoare, aclamate de specialiști și cititori din întreaga lume, ne vom descoperi resursele și vom găsi răspunsuri la întrebări pe care ni le-am pus dintotdeauna.

7. Pământul făgăduinței, volumul I, de Barack Obama. Cea mai așteptată carte de memorii a anului sparge recordurile mondiale de vânzări și este pe cale să devină cea mai vândută carte de memorii a unui fost președinte SUA. Reflectând la perioada în care a fost președinte, Obama relatează într-o manieră emoționantă și foarte personală felul cum s-au scris pagini întregi de istorie și îi poartă pe cititori într-o călătorie irezistibilă, pornind de la cele mai timpurii ambiții politice ale sale până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al SUA și primul afro-american care ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

8. Dincolo de stele de Kristin Hannah. Un roman emoționant despre iubire, maternitate, pierdere și noi începuturi, care ne amintește că acolo unde există viață există și speranță, iar acolo  unde există iubire există și iertare. O poveste plină de forță, care demonstrează, o dată în plus, de ce Kristin Hannah este una dintre cele mai iubite scriitoare contemporane și mereu în topul preferințelor cititorilor români.

9. Cele șapte surori. Sora Furtună (Povestea lui Ally) de Lucinda Riley. Volumul preferat de cititori din electrizanta serie a celebrei autoare de bestselleruri. Lucinda Riley, ale cărei cărți au fost traduse în peste 37 de limbi și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, fascinează și stârnește de fiecare dată curiozitatea cititorilor cu noi povești pline de aventuri emoționante.

10. Respirație în doi de Nicholas Sparks. Unul dintre cei mai iubiți povestitori ai lumii, ale cărui romane s-au vândute în peste 100 de milioane de exemplare la nivel internațional, intră rapid în topul preferințelor cititorilor cu această nouă carte apărută în premieră în România, la Editura Litera. Sparks este recunoscut pentru măiestria desăvârșită cu care scrie romane de dragoste, iar acest titlu nu face excepție.

Cititorii care preferă cărțile în format ebook au adăugat cel mai adesea pe lista lor: titlurile bestseller #1 New York Times ale scriitoarei Jennifer L. Armentrout, thrillerul absolut Pacienta tăcută de Alex Michaelides, O dată pentru totdeauna de Sarah Dessen, roman din noua colecție New Moon dedicată tinerilor de toate vârstele, titluri celebre de psihologie și dezvoltare personală, dar și Patria de Fernando Aramburu, roman aclamat pe plan internațional și recent ecranizat de HBO, o carte de mare clasă ce a spart toate recordurile de vânzări în Spania.

Detalii despre fiecare titlu găsiți și pe site-ul editurii, Litera.ro.

 

 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.