Rezidența BRD Scena9 prezintă DEGETE VERZI
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-brd-scena9-prezinta-degete-verzi/

DEGETE VERZI este un proiect despre comunitate şi grădini publice sau private, iniţiat de Rezidenţa BRD Scena9, cu scopul de a reconecta locuitorii Bucureştiului cu spaţiile lor verzi.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Între 01 iunie și 17 octombrie, la Rezidența BRD Scena9 și în cartierul Grădina Icoanei, DEGETE VERZI propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit. Acestea vor fi completate de o cercetare în arhive și pe teren asupra relației locuitorilor cu spațiul verde, într-un areal care cuprinde zonele Icoanei, Calderon și Ioanid. Proiectul aduce împreună arhitecți, peisagiști și urbaniști, artiști contemporani și locuitori ai cartierului Grădina Icoanei pentru a crea un focus asupra unor elemente extrem de importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.

„Fac parte din norocoșii care au avut parte de o copilărie magică petrecută în mijlocul bălăriilor. Am avut un bunic care avea știința altoirii pomilor de la care am învățat plantele medicinale care lecuiau nu doar omul, ci și orătăniile din ogradă. Am pierdut legătura cu natura o dată cu venirea la oraș și am trăit ultimii zece ani cu spaimă în suflet că am un copil care va uita ce înseamnă anotimpurile. În contextul pandemiei, salvarea sufletului și a minților mi-au fost asigurate de lucrul cu degetele în gradină. Drept pentru care am gândit DEGETE VERZI ca prilej de întâlnire, dialog și lucru împreună cu și despre grădini și plante, ca să putem împărtăși asta”. – Suzana Dan, manager Rezidența BRD Scena9, proiect DEGETE VERZI

Între 01 iunie și 17 octombrie, programul DEGETE VERZI este structurat în jurul a cinci întâlniri, conectate la agenda culturală a Bucureștiului: 12 iunie (Noaptea Muzeelor), 02-04 iulie (Street Delivery), 3-4 august, 24 august și 14-16 octombrie (Noaptea Albă a Galeriilor). Fiecare moment este prilejul întâlnirii între artiști contemporani, public și specialiști ai spațiului public și este structurat astfel: o componentă de artă contemporană (instalațiile Ștrencăneală), o componentă de conferințe (conferințele DEGETE VERZI) și una comunitară, de întâlnire cu publicul (Nocturnele DEGETE VERZI).

5 artiste vor transforma, pe rând, gardul Rezidenței BRD Scena9, prin seria de instalații Ștrencăneală. Conferințele DEGETE VERZI invită zece specialiști pentru a discuta istoria grădinilor, importanța lor și cum poate fi construită o comunitate în jurul lor. A treia componentă, cea comunitară, este dată de Nocturnele Rezidenței care deschid grădina Rezidenței BRD Scena9 publicului larg, dar și de cercetarea pe teren și arhive, care va fi realizată pe timpul verii împreună cu o echipă de voluntari și ale căror rezultate vor fi comunicate în ultima fază a proiectului, în octombrie. Tot în componenta comunitară sunt incluse și atelierele de lampioane pentru copii care se desfășoară vara asta: în parteneriat cu IOM (International Organization for Migration Mission in Romania), vom lucra cu grupe de copii refugiați din Iordania, Liban și Turcia, prin programul Interact+ care le oferă persoanelor refugiate la noi în țară asistență medicală, financiară, juridică și psihologică cât și activități culturale și recreative de integrare.

12 iunie este prima dată de întâlnire a DEGETE VERZI, o dată cu Noaptea Muzeelor – artista invitată este Wanda Hutira, iar la conferințele DEGETE VERZI vor participa peisagistul Nicolas Triboi și istoricul de artă Oana Marinache. Al doilea episod va avea loc între 2-4 iulie, când porțile grădinii de la Rezidență vor fi deschise pentru publicul Street Delivery. Urmează să animăm serile calde ale lunii august cu alte două serii de evenimente și să încheiem proiectul DEGETE VERZI o dată cu ediția aniversară de cincisprezece ani a Nopții Albe a Galeriilor în perioada 15-17 octombrie.

 

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale. 

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

09
/03
/22

Galeria neconvențională Celula de Artă și Carol 53 găzduiesc, între 12 și 2 aprilie, expoziția caritabilă Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului / Bombs and Humans. United Artists against War, în care peste 65 de artiști români și ucraineni militează pentru pace, iau atitudine împotriva războiului din Ucraina, împotriva războiului, împotriva tuturor armelor de ucidere și a orgoliului firii omenești care naște războaie. Vernisajul va avea loc sâmbătă, pe 12 martie, de la ora 16:00, în București (B-dul Carol nr. 53).

24
/02
/22

Pe 24 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la cea dintâi conferință online din acest an, intitulată „Hărți și globuri în pictura olandeză din secolul al XVII-lea”, susținută de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de artă, doctor în istoria arhitecturii, expert acreditat în pictură și grafică europeană din secolele XVI-XIX.