Rezidența BRD Scena9 prezintă DEGETE VERZI
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-brd-scena9-prezinta-degete-verzi/

DEGETE VERZI este un proiect despre comunitate şi grădini publice sau private, iniţiat de Rezidenţa BRD Scena9, cu scopul de a reconecta locuitorii Bucureştiului cu spaţiile lor verzi.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Între 01 iunie și 17 octombrie, la Rezidența BRD Scena9 și în cartierul Grădina Icoanei, DEGETE VERZI propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit. Acestea vor fi completate de o cercetare în arhive și pe teren asupra relației locuitorilor cu spațiul verde, într-un areal care cuprinde zonele Icoanei, Calderon și Ioanid. Proiectul aduce împreună arhitecți, peisagiști și urbaniști, artiști contemporani și locuitori ai cartierului Grădina Icoanei pentru a crea un focus asupra unor elemente extrem de importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.

„Fac parte din norocoșii care au avut parte de o copilărie magică petrecută în mijlocul bălăriilor. Am avut un bunic care avea știința altoirii pomilor de la care am învățat plantele medicinale care lecuiau nu doar omul, ci și orătăniile din ogradă. Am pierdut legătura cu natura o dată cu venirea la oraș și am trăit ultimii zece ani cu spaimă în suflet că am un copil care va uita ce înseamnă anotimpurile. În contextul pandemiei, salvarea sufletului și a minților mi-au fost asigurate de lucrul cu degetele în gradină. Drept pentru care am gândit DEGETE VERZI ca prilej de întâlnire, dialog și lucru împreună cu și despre grădini și plante, ca să putem împărtăși asta”. – Suzana Dan, manager Rezidența BRD Scena9, proiect DEGETE VERZI

Între 01 iunie și 17 octombrie, programul DEGETE VERZI este structurat în jurul a cinci întâlniri, conectate la agenda culturală a Bucureștiului: 12 iunie (Noaptea Muzeelor), 02-04 iulie (Street Delivery), 3-4 august, 24 august și 14-16 octombrie (Noaptea Albă a Galeriilor). Fiecare moment este prilejul întâlnirii între artiști contemporani, public și specialiști ai spațiului public și este structurat astfel: o componentă de artă contemporană (instalațiile Ștrencăneală), o componentă de conferințe (conferințele DEGETE VERZI) și una comunitară, de întâlnire cu publicul (Nocturnele DEGETE VERZI).

5 artiste vor transforma, pe rând, gardul Rezidenței BRD Scena9, prin seria de instalații Ștrencăneală. Conferințele DEGETE VERZI invită zece specialiști pentru a discuta istoria grădinilor, importanța lor și cum poate fi construită o comunitate în jurul lor. A treia componentă, cea comunitară, este dată de Nocturnele Rezidenței care deschid grădina Rezidenței BRD Scena9 publicului larg, dar și de cercetarea pe teren și arhive, care va fi realizată pe timpul verii împreună cu o echipă de voluntari și ale căror rezultate vor fi comunicate în ultima fază a proiectului, în octombrie. Tot în componenta comunitară sunt incluse și atelierele de lampioane pentru copii care se desfășoară vara asta: în parteneriat cu IOM (International Organization for Migration Mission in Romania), vom lucra cu grupe de copii refugiați din Iordania, Liban și Turcia, prin programul Interact+ care le oferă persoanelor refugiate la noi în țară asistență medicală, financiară, juridică și psihologică cât și activități culturale și recreative de integrare.

12 iunie este prima dată de întâlnire a DEGETE VERZI, o dată cu Noaptea Muzeelor – artista invitată este Wanda Hutira, iar la conferințele DEGETE VERZI vor participa peisagistul Nicolas Triboi și istoricul de artă Oana Marinache. Al doilea episod va avea loc între 2-4 iulie, când porțile grădinii de la Rezidență vor fi deschise pentru publicul Street Delivery. Urmează să animăm serile calde ale lunii august cu alte două serii de evenimente și să încheiem proiectul DEGETE VERZI o dată cu ediția aniversară de cincisprezece ani a Nopții Albe a Galeriilor în perioada 15-17 octombrie.

 

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.