Richard Demarco, prietenul României – Cetăţeanul European al Anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-demarco-prietenul-romaniei-cetateanul-european-al-anului/

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2013

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Richard Demarco a desfăşurat de-a lungul întregii sale vieţi o prodigioasă activitate ca artist, dar şi ca promotor al teatrului, al poeziei, al creaţiei pictorilor şi sculptorilor din Europa divizată, care se regăseau, datorită lui, în centrul atenţiei internaţionale cu prilejul celebrului Festival de la Edinburgh, unde îi invita să participe.

Artiştii şi oamenii de artă români sunt printre primii pe care Richard Demarco i-a menţionat în numeroasele interviuri acordate în aceste zile presei britanice: Liviu Ciulei, Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bitzan, Marin Sorescu, sau marele său prieten şi complice în afirmarea identităţii culturale europene, Dr. Radu Varia, Membru de Onoare, ca şi el, al Academiei Regale a Scoţiei. «Europa, spune Richard Demarco, nu poate fi concepută fără Brâncuşi sau fără arhitectura în lemn din Maramureş».

Pe lângă titlul de Cetăţean European al Anului, Richard Demarco a primit și prestigiosul Premiu Edinburgh, Lordul Primar al oraşului amintind că precedentul laureat nu e nimeni altul decât Profesorul Peter Higgs, laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru fizică.

Foto cu Richard Demarco împreună cu Radu Varia – Radu Varia facebook

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.