Robert Powell, Maia Morgenstern și Vlad Ivanov, în permieră pe scena Festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-powell-maia-morgenstern-si-vlad-ivanov-in-permiera-pe-scena-festivalului-enescu/

Trei actori mari urcă în premieră pe scena Festivalului Internaţional George Enescu în 2021 – Robert Powell, Maia Morgenstern şi Vlad Ivanov -, ca parte din dialogul între arte pe care îl promovează acest eveniment.

Un articol de Petre Ivan|27 august 2021

Vlad Ivanov va juca două roluri. În cadrul concertului susținut de Philharmonia London, pe 5 septembrie, la Sala Palatului, Vlad Ivanov va fi recitatorul lucrării Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater), compuse de cunoscutul tenor Jose Cura, care va fi și dirijor.

Pe 23 septembrie, la Ateneul Român, Vlad Ivanov va fi povestitorul suitei Peer Gynt op. 23 de Grieg, interpretată de Filarmonica George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeșelea. Spectacolul Peer Gynt a rezultat din colaborarea creativă a două figuri emblematice ale peisajului cultural norvegian din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, două figuri emblematice ale peisajului cultural norvegian: Henrik Ibsen – a creat poemul și Edvard Grieg – a compus muzica. Grieg a reușit să construiască multe fragmente atât de descriptiv, încât se ascultă în prezent și de sine stătătoare, ca parte din cele două suite orchestrale, sau în versiunea scenică mai restrânsă, pentru orchestră și narator.

“Sunt mai mult decât onorat și bucuros să particip la această ediție aniversară a Festivalului George Enescu. Este o ediție care adună toate bucuriile și energiile bune ale celorlalte ediții. Sigur se vor răsfrânge în sufletele organizatorilor, muzicienilor și spectatorilor. Cât despre ceea ce simt eu, vă voi mărturisi printr-o replică a unui personaj din <Cabotinul>, de John Osborne: <Actorii sunt și ei niște oameni. Oameni… oameni. Numai că uneori, ei seamănă cu Dumneavoastră spectatorii, mai mult decât semănați Dumneavoastră cu Dumneavoastră înșivă>”, a declarat Vlad Ivanov.

Maia Morgenstern, una dintre cele mai iubite actrițe din România, este recitatorul spectacolului Pierrot Lunaire op. 21 de Arnold Schoenberg luni, 6 septembrie, la Muzeul Național Cotroceni, în cadrul seriei Bucureștiul Creativ. Arnold Schoenberg a creat melodrama Pierrot lunaire pe textele poemelor lui Albert Giraud, pentru voce și mic ansamblu instrumental, care punea în valoare stilul vocal expresionist „Sprechstimme” (de vorbire cântată).

Robert Powell, celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, Jesus of Nazareth (1977), va fi naratorul în Potopul de Stravinsky, pe 1 septembrie, la Sala Palatului, precum și în Claude Debussy – O viață pasională, care va avea reprezentații la București și la Sibiu. Integrată în stilul hibrid care a continuat în secolul XX, Stravinsky a a conceput Potopul inițial ca spectacol de televiziune, ce cuprinde secvențe de dialog vorbit, de cântec și de balet.

„Organizarea Festivalului Enescu 2021 în timpul unei crize globale ca cea pe care o trăim nu este doar o responsabilitate imensă, pentru care felicit organizatorii, colegii mei artiști și publicul larg, ci și un act de dragoste – dragoste pentru cultură, dragoste pentru muzică, dragoste pentru oameni. Importanța desfășurării unui act de cultură de asemenea amploare precum Festivalul Enescu din acest an nu poate fi în niciun fel exagerată. Sunt încântat să fiu invitat în Festival și nu mă pot gândi la un loc mai bun pentru a fi în septembrie 2021 decât Bucureștiul”, a declarat Robert Powell.

Informații despre bilete

Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete. Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Proiectul AdMusicam Concert Series, o componentă a programului de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani, revine, după o perioadă de absență cauzată de restricțiile din timpul pandemiei, cu un nou concert, care va avea loc marți, 25 aprilie 2023, ora 19.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu.

10
/04
/23

Marți, 11 aprilie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” aniversează 60 de ani de la prima sa repetiție. Celebrul ansamblu a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin.

05
/04
/23

În weekendul 21-23 aprilie, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” participă în premieră la a șaptea ediție a Festivalului Spotlight, eveniment de artă vizuală în aer liber, organizat în București.

31
/03
/23

100 de ani de la nașterea muzicologului, profesorului și criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica lui George Enescu, vor fi marcați azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universității Naționale de Muzică din București.

30
/03
/23

Joi, 6 aprilie 2023 (ora 19.00), cunoscuta solistă vocală IRINA SÂRBU aniversează 20 de ani de activitate artistică printr-un concert prezentat alături de BIG BAND-ul RADIO, dirijat de SIMONA STRUNGARU. Din repertoriu nu vor lipsi piese precum ”Fascinating Rhythm”, ”Our Love Is Here To Stay”, ”I Got Rhythm”, ”A Foggy Day”, ”Travelin' Ligh”.

29
/03
/23

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista MARIA MARICA (câștigătoarea premiului I a Concursului Internațional „G.Enescu" – 2022), violoncelistul CORNELIUS ZIRBO (care s-a perfecționat la Paris, în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon) și pianistul CADMIEL BOȚAC (care a obținut în 2020 bursa Fundației Europene Yamaha) vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie 2023 (19:00) într-un concert integral BEETHOVEN.