Robert Redford, ovaţionat la ultimul său rol din carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-ovationat-la-ultimul-sau-rol-din-cariera/

Robert Redford, 82 de ani, a fost ovaţionat, aseară, la Toronto, la premiera filmului „The Old Man and the Gun”, despre care actorul a spus că este ultimul în care a jucat. Criticii nu exclud ca rolul să îi aducă lui Redford o nominalizare la Oscar.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

„The Old Man and the Gun” spune povestea unui fermecător jefuitor de bănci, care a fost prins de 17 ori în decursul a 60 de ani, dar care a reuşit de fiecare dată să evadeze.

Luna trecută, veteranul de la Hollywood a anunţat că filmul, care va avea premiera pe 28 septembrie în Statele Unite, este ultimul în care va juca.

Cunoscut pentru roluri din filme ca „Butch Cassidy şi Sundance Kid” (1969), „Cacealmaua” (1973), „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), „Cele trei zile ale Condorului” (1975) şi „Departe de Africa” (1985), Redford a mărturisit că intenţionează să se axeze pe regie.

Casey Affleck, Sissy Spacek şi cântăreţul Tom Waits fac parte din distribuţia filmului lui David Lowery.

Întotdeauna am fost atras de ideea de răufăcători şi am jucat acest rol de multe ori, aşa că acum am urmat exemplul. – Robert Redford.

Un aspect-cheie al filmului, bazat pe viaţa criminalistului Forrest Tucker, este relaţia dintre personajul lui Redford şi poliţistul detectiv aflat pe urmele sale.  Affleck îl interpretează pe poliţistul în chestiune, care a lucrat înainte cu Lowery la „Ain’t Them Bodies Saints” şi „A Ghost Story”.

Regizorul David Lowery a subliniat că a ales să filmeze pe peliculă de 16 mm „pentru a face ca filmul să pară de modă veche, realizat într-o epocă diferită”.

Festivalul de Film de la Toronto se va încheia pe 16 septembrie.

Legendarul Robert Redford

Robert Redford, actor, regizor, producător şi filantrop, s-a născut pe 18 august 1936, în Santa Monica. A jucat în peste 70 de filme artistice şi de televiziune, iar printre acestea se numără „Jeremiah Johnson” (1972), satira politică „Candidatul” (1972), „Cei mai frumoşi ani/ The Way We Were” (1973) şi „Cacealmaua/ The Sting” (1973), rol pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar.

Pe parcursul anilor 1974 – 1976, Redford a fost prezent în box office cu filmele „Marele Gatsby/ The Great Gatsby” (1974), „Marele Waldo Pepper/ The Great Waldo Pepper” (1975) şi „Cele trei zile ale Condorului/ Three Days of the Condor” (1975).

Popularul şi aclamatul „Toţi oamenii preşedintelui” (1976), regizat de Alan J. Pakula şi scris de William Goldman, a fost un film ce a costituit un punct de reper pentru Redford.

A primit premiul Oscar de două ori – în 1981, pentru regia filmului „Oameni obişnuiţi/ Ordinary People”, şi în 2003, pentru întreaga sa activitate.

Foto: Robert REDFORD – facebook

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.