Robespierre suferea de o maladie imunitară rară
https://www.ziarulmetropolis.ro/robespierre-suferea-de-o-maladie-imunitara-rara/

Revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre suferea probabil de sarcoidoză, o maladie imunitară rară care distruge organele interne, în momentul în care a fost executat prin ghilotinare, în 1794, potrivit unui studiu realizat de doi medici legişti francezi.

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2013

Revoluţionarul francez Maximilien de Robespierre suferea probabil de sarcoidoză, o maladie imunitară rară care distruge organele interne, în momentul în care a fost executat prin ghilotinare, în 1794, potrivit unui studiu realizat de doi medici legişti francezi.

După reconstrucţia şi examinarea cu atenţie a măştii mortuare a liderului „regimului terorii”, medicii legişti Phillipe Charlier şi Philippe Froesch au furnizat un diagnostic postum al bolii de care suferea Robespierre.

Sarcoidoza este o boală care determină organismul să înceapă să îşi atace propriile ţesuturi şi organe interne.

„Mai multe semnalmente clinice au fost descrise de martori contemporani cu el”, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista medicală The Lancet.

Simptomele includ probleme de vedere, sângerări nazale – descrise în documentele medicale ale vremii, în care se spune că Robespierre „îşi acoperea pernele cu sânge proaspăt în fiecare noapte” -, icter – „piele şi ochi colorate în galben – oboseală permanentă şi ulcer varicos recurent.

„Prezenta, totodată, contracţii permanente la nivelul ochilor şi gurii”, spun specialiştii francez, adăugând că „simptomele s-au înrăutăţit între 1790 şi 1794”.

Robespierre

Maximilien de Robespierre avea 36 de ani atunci când a fost executat.

O mască funerară a chipului său a fost realizată imediat după decapitarea lui, iar o copie a acesteia este expusă la Muzeul Granet din Aix-en-Provence, un oraş din sudul Franţei.

Sarcoidoza duce la apariţia unor mici zone inflamate în ţesuturile corpului, denumite granuloame, şi afectează cel mai adesea plămânii, pielea şi nodulii limfatici, dar şi – în anumite forme ale bolii – ochii, ficatul şi pancreasul.

Boala este însoţită adeseori de oboseală şi de o senzaţie generală de disconfort.

Cauzele sarcoidozei nu sunt bine cunoscute, spun specialiştii, şi în cazul multor pacienţi, boala intră în cele din urmă în remisie, fără tratament.

Autorii studiului spun că, deşi există şi alte explicaţii posibile pentru simptomele prezentate de Robespierre, precum tuberculoza şi lepra, aceste boli nu se potrivesc cu descrierea semnalmentelor medicale şi cu evoluţia bolii acestuia.

Sarcoidoza – descrisă pentru prima dată în literatura medicală de savantul britanic Jonathan Hutchinson în 1877 – pare să fie cea mai probabilă cauză, afirmă cei doi cercetători francezi, informează Mediafax.

Maximilien Robespierre, unul dintre cei mai fecunzi ideologi ai Revoluţiei franceze, s-a născut în 1758, în Arras, şi a fost ghilotinat în iulie 1794, la Paris.

Foto: Robespierre – wikipedia

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.