Rolul filmului în educația publicului tânăr, în prim-plan la CineMAiubit 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/rolul-filmului-in-educatia-publicului-tanar-in-prim-plan-la-cinemaiubit-2023/

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internaţional de film studenţesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferinţa „Filmul şi educaţia publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) prin Centrul de Pedagogie şi Studiu al Imaginii Sorin Botoşeneanu.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2023

Evenimentul și-a propus să marcheze importanța filmului ca artă și industrie cu impact în educația publicului tânăr și să înlesnească discuția despre educația cinematografică și educația prin film.

În deschidere au vorbit: prof.univ.dr. Liviu Lucaci, Rector UNATC, prof. univ.dr. Doru Nițescu, Președintele Senatului UNATC, și lect. univ. dr. Vlad Ioachimescu, Decanul Facultății de Film.

Conferința a avut trei secțiuni. La cea dedicată programelor de educație cinematografică, au vorbit Crăița Nanu și Iulia Voicu (despre proiectul de educație cinematografică „Ora de cinema” din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF), Monica Sebestyen (manager cultural, arhitect și director al cinematografului ARTA din Cluj-Napoca, despre proiectele de dezvoltare și de educare a publicului tânăr ale cinematografului ARTA, printre care și proiectul „CinEd”), Oana Ghera (curator, manager cultural, educator de cinema, despre proiectul „Kinoteca”), Oana Furdea (director executiv al festivalului One World Romania, despre activitățile festivalului, dar și despre proiectele Kinedok).

Cea de-a doua secțiune a conferinței s-a numit „Film în educație” și a fost dedicată profesorilor de liceu care utilizează filmul în activitățile de educație formală și non-formală pe care le desfășoară. Au luat cuvântul Cristian Răducanu, profesor de istorie la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din București, interesat de fotografie și de introducerea filmului în educația de masă, care a prezentat concepte de fișe de lucru folosite în activitățile pedagogice ce includ filmul și istoria. Ioana Hanchevici, profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, a vorbit despre pilotarea programului „Ora de cinema” la clasă și despre activitățile pedagogice teoretizate care au stat la baza cărții „Filmul ca instrument de predare a limbii engleze și dezvoltare socioemoțională” (Editura Idea, 2023). Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, a prezentat parcursul festivalului Boovie (festival de book-trailere), a cărei fondatoare este, și a vorbit despre cum dorința de a inspira elevii să citească și să se apropie de literatură prin film a generat un festival devenit acum internațional, cu 5 570 persoane care s-au înregistrat în 2023 pentru a fi selectate în festival.

Moderatoarele primelor două secțiuni au fost Lucia Chicoș și Iulia Voicu.

Cea de-a treia secțiune a găzduit o masă rotundă despre filmul tematic pentru copii și adolescenți. Invitați au fost Daniela Burghilă (Director General Învățământ Superior, Ministerul Educației), Bogdana Darie (prof. univ. dr. UNATC, director Departament Actorie), Ovidiu Pânișoară (prof. univ. dr., Facultatea de Psihologie și Științele Educației), Ana-Maria Comănescu (regizoare), Ligia Soare (programe educative, Animest), Alec Blenche (scriitor), Valentina Miu (coordonator Biroul Europa Creativă – MEDIA România). Moderatorii celei de-a treia secțiuni au fost Iulia Voicu și Doru Nițescu.

La conferință a fost prezentă și Gabriela Enache, asistent coordonator al programului educaţional Astra Film Junior, care a vorbit despre activitățile dedicate elevilor de către festivalul de film documentar Astra (Sibiu).

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.