Roma se pregăteşte pentru cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/roma-se-pregateste-pentru-cea-de-a-vii-a-editie-a-festivalului-international-de-film/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma se va desfăşura în capitala Italiei, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii”, în opt săli, în perioada 9 – 17 noiembrie 2012. Noul director artistic al Festivalului, Marco Muller, producător şi critic de film, în perioada 2004 – 2011 a fost directorul artistic al Mostrei […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma se va desfăşura în capitala Italiei, la Auditorium-ul „Parcul Muzicii”, în opt săli, în perioada 9 – 17 noiembrie 2012.

Noul director artistic al Festivalului, Marco Muller, producător şi critic de film, în perioada 2004 – 2011 a fost directorul artistic al Mostrei Internaţionale de Artă Cinematografică din Veneţia. Programul celei de a şaptea ediţii a Festivalului de la Roma se anunţă a fi interesant: vor fi prezentate 59 de lungmetraje, toate în premieră mondială, 12 mediumetraje şi 34 de scurtmetraje, din 26 de ţări, printre care Italia, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, China, Brazilia, Argentina, Australia, Rusia sau Spania. În competiţia internaţională vor fi proiectate 13 filme în premieră mondială, plus două filme-surpriză, iar în afara concursului – cinci opere cinematografice în premieră mondială şi patru în premieră internaţională.

Filmul de deschidere, prezentat în afara concursului, va fi „Aşteptând marea”, al regizorului rus Bahtiar Hudojnazarov, iar filmul de închidere, tot în afara competiţiei, va fi „Un pistol în fiecare mână”, al regizorului spaniol Cesc Gay.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, din partidul de dreapta Poporul Libertăţii, a declarat că „legătura dintre cinema şi acest oraş face parte din cultura naţională, care este una dintre principalele resurse pe care Roma va trebui să se bazeze pentru a putea depăşi actuala criză economică”. Printre surprizele anunţate de Muller se numără şi posibila prezenţă la Roma a cunoscutului regizor american Quentin Tarantino.

În competiţia internaţională vor fi proiectate lungmetraje realizate de regizori apreciaţi, printre care Roman Coppola (fiul lui Francis Ford Coppola), japonezul Takashi Miike, polonezul Jozef Skolimovski, americanul Larry Clark, rusul Aleksei Fedorcenko, francezul Jacques Doillon, ucraineana Kira Muratova şi italianul Pappi Corsicato.

În afara competiţiei, vor fi proiectate ultimele opere ale regizorilor Marjane Satrapi (Franţa), Walter Hill (SUA), Michele Placido (Italia), P.J. Hogan (Australia) şi Bill Condon (SUA). Juriul competiţiei oficiale, compus din şapte personalităţi ale cinematografiei şi culturii mondiale, va fi prezidat de Jeff Nichols, scriitor şi regizor american, autor al filmului „Mud”, prezentat la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes. Juriul va acorda premiul „Marc Aurelio” pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai bună regie, un premiu special al juriului, premiul pentru cei mai buni actori şi premiul pentru cel mai bun scenariu.

Premiul pentru întreaga carieră va fi înmânat de Sylvester Stallone regizorului Walter Hill, „care face parte din legenda cinematografiei americane”, a declarat Marco Muller.

 

Sursa: Agerpres

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

La cererea publicului și în urma succesului avut la premiera din luna septembrie, montarea inedită și modernă a celebrei operete „Văduva Veselă” de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena Operei Naționale București. Soliștii, baletul și corul Operei Naționale Române Iași, alături de orchestra Operei Naționale București, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 și 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

28
/11
/16

Revizorul este una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului de Comedie, încununată cu cronici elogioase la Edinburgh și aplaudată de mii de spectatori în cei 10 ani de la premieră. Iubitorii teatrului sunt așteptați sâmbătă, 3 decembrie, de ora 19.00, la Sala Radu Beligan pentru aniversarea acestui longeviv spectacol de comedie.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

27
/11
/16

Teatrul Odeon sărbătoreşte luni, 28 noiembrie, 70 de ani de la înfiinţare cu o serie de manifestări printre care lansarea monografiei "Odeon 70. Aventură istoric-omagială" și prezentarea filmului "Teatrul Odeon 70".