România în portretele a 10 români de 100 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-portretele-a-10-romani-de-100-de-ani/

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce îşi propune să prezinte portretele şi poveştile de viaţă a 10 români care şi-au celebrat Centenarul odată cu România.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2018

Lansarea va avea loc la Muzeul Național „George Enescu” (Calea Victoriei nr. 141, București) în cadrul unei expoziții ce va prezenta portretele românilor centenari, alături de fotografii din arhiva lor personală.

Cei zece români de 100 de ani incluși în proiect sunt:

Elisabeta Kovecsi, din București

Dumitra Meșină, din comuna Crevenicu, județul Teleorman

Gheorghe Bercea, din Videle, județul Teleorman (foto)

Ilișca Hojda, din oraș Săliștea de Sus, județul Maramureș

Vazul Bulger, din satul Figa, comuna Beclean, județul Bistrița-Năsăud

Victoria Băilă, din Întorsura Buzăului, județul Covasna

Zsuzsana Vocilă, din orașul Rupea, județul Brașov

Elena Cârjă, din comuna Balș, județul Iași

Maria Petroi, din satul Slobozia, comuna Fântânele

Otilia Ispas, din municipiul Constanța, județul Constanța

Portretele lor au fost realizate de fotografii Vlad Petri, Șerban Mestecăneanu, Mihai Poiană, Mihai Bodea și Bogdan Fundali.

„Istoria unei țări este un caleidoscop de istorii personale, povești ale oamenilor care locuiesc în acel loc și contribuie la construirea acelei țări. În acest an al Centenarului Marii Uniri de la 1918, am vrut să oferim o imagine a ceea ce au însemnat acești ani pentru România și cea mai bună modalitate ni s-a părut a fi prin portretele și poveștile de viață ale acestor oameni, ce au parcurs tot drumul de la formarea țării noastre. Totodată se dorește ca www.de100.ro să rămână un album de familie, al istoriei de viață ai primilor 100 de ani ai României, în care să ne regăsim fiecare frânturi din povestea personală”, declară Olimpiodor Antonescu, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul „Români de 100 de ani” este realizat de către Fundația Națională pentru Civilizație RuralăNiște Țărani”, în parteneriat cu Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și Muzeul Național „George Enescu”, fiind finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Până la inaugurarea platformei www.de100.ro, mai multe detalii pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.