România, în premieră la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (26 – 30 august)
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-premiera-la-targul-international-de-carte-de-la-beijing-26-30-august/

România participă pentru prima dată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema Discover Romania between the books covers. Aflat la cea de a 22-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2015

Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar românesc și vor oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România.

Programul românesc include dezbateri și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari și jurnaliști români și chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată.

Printre invitați se numără scriitori, artiști, critici, jurnaliști, traducători și alte personalități culturale.

Din delegația românească fac parte scriitorii Eugen Uricaru și Horia Gârbea, editoarea Raluca Tudor și Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

La standul României vor fi expuse volume publicate de 14 edituri din spațiul editorial autohton: Art, Casa de Pariuri Literare, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Editura ICR, Polirom, Ravex Coms, Orizonturi, Tracus Arte, Tritonic, Vivaldi, Vremea, precum și albume editate de Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Pe lângă manifestările programate de organizatori, ICR Beijing a pregătit o serie de evenimente:

–           Marcarea Zilei Limbii Române, cu participarea scriitoriilor români prezenți la târg și a prof. univ. Wang Tieshan, Beijingpreședintele interimar al Asociației de prietenie China-România

–           Atelier de traducere din limba română în limba chineză, primul de acest fel din China, cu acordarea unor Diplome de Excelență.

–           Întâlnire între scriitorii români prezenți la Beijing și scriitori chinezi, organizată împreună cu Asociația Scriitorilor din China.

–           Prezentarea piesei Funcționarul destinului pe DVD, precedată de o conferință despre dramaturgia românească de azi susținută de autorul piesei, Horia Gârbea.

–           Lansarea romanului Amorțire de Florin Lăzărescu, apărut recent de Editura Literatura Poporului, cea mai mare editură din China.

–           Conferință dedicată Zilei Limbii Române și anunțul deschiderii oficiale a Bibliotecii ICR Beijing, la Universitatea de Limbi Străine din Beijing

Foto: Târgul Internațional de Carte de la Beijing – facebook

17
/02
/15

Revista americană The New Yorker marchează 90 de ani de la lansare prin publicarea unei nuvele a scriitorului japonez Haruki Murakami, intitulată "Kino", ediţia aniversară a revistei având nouă variante de coperte.

17
/02
/15

Ceainăria ARCUB găzduieşte joi, 26 februarie, de la ora 19.00, întâlnirea dintre autorul Radu Paraschivescu si omul de televiziune si de radio Luca Niculescu, în cadrul căreia vor dezbate tema "... în lume nu-s mai multe Românii". Discutia va fi completată de recitalurile solo, în aceeasi notă, ale naistei Cornelia Tihon.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.