România reprezentată la Oscarurile Europene de TOUCH ME NOT
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-la-oscarurile-europene-de-touch-me-not/

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2018

Filmele nominalizate au fost vizionate și votate în ultimele două luni de către cei peste 3500 de membri ai Academiei Europene de Film, cineaști, critici de film și profesioniști cu experiență din industria cinematografică europeană.

De 31 de ani, cineaștii europeni, membrii Academiei, nominalizații și câștigătorii se reunesc în fiecare an pentru a celebra cele mai importante realizări cinematografice din Europa. Ceremonia oficială de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc anul acesta în Sevilia, pe 15 decembrie, ora 17 (ora Spaniei) la Teatro de la Maestranza, și va fi difuzată de televiziuni internaționale și prin live streaming online.

“Această ceremonie este mai mult decât o simplă înmânare de diplome — este totodată o demonstrație de deschidere și toleranță, atât de necesare în climatul politic actual tensionat. Prin acest eveniment, comunitatea cinematografică europeană demonstrează importanța și impactul major pe care cultura îl poate avea la nivel socio-politic”, declară președintele Academiei, legendarul regizor de film Wim Wenders.

TOUCH ME NOT va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie 2019.

Ursul de Aur revine în România după un turneu global care l-a purtat deja prin marile festivaluri de film ale Europei, Asiei, Americii și Australiei și după ce a fost deja lansat în cinematografe în Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, urmând să fie lansat în alte peste 20 de țări pe parcursul anului 2019.

Prin intensa controversă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Film de Debut, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care îți trezește conștiința.

Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie (cu sprijinul Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România) – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea unui dialog activ cu publicul internațional.

Manekino Film, producătorul și distribuitorul filmului în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere și în țara noastră, printr-o serie de avanpremiere speciale programate în luna martie a anului viitor.

Filmul s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea presei internaționale, nelăsând indiferentă niciuna dintre publicațiile importante ale lumii. Mai jos câteva citate relevante atât din presa internațională de specialitate, cât și din cea de public:

Potrivit HOLLYWOOD REPORTER, TOUCH ME NOT este “un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

CRITERION: “Una dintre marile descoperiri ale anului 2018.”

Prestigioasa publicație franceză LES INROCKUPTIBLES: “Un film de o rară singularitate. O interogare bulversantă a corpului și a limitelor sale. Cinema-ul ca o experiență terapeutică.”

LA VANGUARDIA, cea mai influentă publicație spaniolă: “Una dintre cele mai radicale și fascinante propuneri de la Berlinala de anul acesta. O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității.”

“Un amestec de realitate și ficțiune, TOUCH ME NOT este, înainte de toate, o invitație la dialog”, spune regizoarea Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie pentru a te pune în <pielea> Celuilalt.”

TOUCH ME NOT este produs de MANEKINO FILM (Romania), în coproducție cu ROHFILM PRODUCTIONS (Germania), PINK (Republica Cehă), AGITPROP (Bulgaria), LES FILMS DE L’ÉTRANGER (Franța).

Foto: Touch Me Not – facebook

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.

02
/02
/15

Filmul românesc de scurtmetraj este prezent și anul acesta la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (30 ianuarie – 7 februarie 2015) prin intermediul Asociației ESTE’N’EST, care organizează pentru a șaptea oară consecutiv standul românesc din cadrul marketului festivalului, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

02
/02
/15

În filmul "Chuck Norris vs. Communism", de Ilinca Călugăreanu, peliculă selectată în secţiunea competiţională World Cinema Documentary, la cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Sundance, o generaţie întreagă se îndrăgosteşte de film, în epoca Războului Rece, scrie prestigioasa publicaţie IndieWire.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

29
/01
/15

Tenorul spaniol Placido Domingo va interpreta rolul principal în opera "Gianni Schicchi", de Giacomo Puccini, care va fi montată de Woody Allen pentru a marca, în această toamnă, cea de-a 30-a aniversare a Operei din Los Angeles.