România, țară cu statut de invitat special la Festivalul de Film „Pantalla Pinamar” din Argentina
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-tara-cu-statut-de-invitat-special-la-festivalul-de-film-pantalla-pinamar-din-argentina/

Filmele „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu şi Dublu, în regia lui Catrinel Dănăiaţă vor fi proiectate în cadrul Festivalului de Film Europa-Argentina „Pantalla Pinamar”, desfăşurat în perioada 11-18 martie 2017 în Pinamar, provincia Buenos Aires, Argentina.

Un articol de Liliana Matei|11 martie 2017

Cu acest prilej, vor fi prezenți la festival actrița Lia Bugnar și criticul de film Mihai Fulger, care vor susține și un masterclass la sediul Universității de Cinematografie din Buenos Aires, cu sprijinul Institutului Cultural Român,.

La 1 martie, a avut loc în Buenos Aires evenimentul de prezentare și lansare a celei de-a XIII-a ediții a festivalului, România urmând să fie una din țările cu statut de invitat special. Au participat la lansare autoritățile naționale și locale, renumiți actori și cineaști argentinieni, corpul diplomatic și reprezentanții mass-media și ai mediului cultural.

Invitații din România – actrița Lia Bugnar și criticul de film Mihai Fulger – vor participa la proiecțiile filmelor românești și la două conferințe de presă, despre Bacalaureat, respectiv despre actualitatea cinematografiei românești. Festivalul va include, de asemenea, o recepție oferită în onoarea invitaților români, cu participarea conducerii INCAA, a directorului festivalului, primarului provinciei Pinamar, a autorităților din Ministerul Culturii din Argentina etc. De asemenea, Ambasada României la Buenos Aires va organiza, în colaborare Institutul Cultural Român și Universitatea de Cinematografie din Buenos Aires (Universidad del Cine), un masterclass privind noul cinema românesc, susținut de Lia Bugnar și Mihai Fulger în data de 16 martie 2017, ora 19.00, găzduit de Universitatea de Cinematografie (amfiteatrul Microcine).

Festivalul este organizat de Institutul Național de Cinematografie și Arte Audivizuale al Argentinei / INCAA, Primăria Pinamar și partenerii internaționali și reprezintă o întâlnire cinematografică între Europa și Argentina, prezentând producții apreciate din cele două spații.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.