România va concura în cea de-a doua semifinalã a competiṭiei Eurovision
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-va-concura-in-cea-de-a-doua-semifinala-a-competi%e1%b9%adiei-eurovision/

România va concura la Eurovision 2013 în semifinala a doua, în urma tragerii la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei care a avut loc joi la Malmo, oraşul care va găzdui concursul din acest an. Potrivit unui comunicat transmis de TVR, România a fost ultima ţară extrasă din urnă iar […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

România va concura la Eurovision 2013 în semifinala a doua, în urma tragerii la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei care a avut loc joi la Malmo, oraşul care va găzdui concursul din acest an.

Potrivit unui comunicat transmis de TVR, România a fost ultima ţară extrasă din urnă iar piesa care va reprezenta ţara noastră la Eurovision intră în partea a doua a semifinalei 2 a concursului.

Anul acesta, la Eurovision participă 33 de ţări, dintre care 16 concurează în prima semifinală, cea din 14 mai, iar 17 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, din 16 mai.

În prima semifinală vor concura Danemarca, Croaţia, Ucraina, Olanda, Austria, Slovenia, Estonia, Rusia, Lituania, Serbia, Irlanda, Belarus, Cipru, Muntenegru, Belgia şi Republica Moldova iar în semifinala a doua – Letonia, Azerbaidjan, Malta, Islanda, San Marino, Macedonia, Finlanda, Bulgaria, Israel, Norvegia, Albania, Ungaria, Elveţia, Georgia, Grecia, Armenia şi România.

Ordinea finală a intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori, precizează comunicatul.

De luni, 14 ianuarie, în România a început înscrierea pieselor pentru selecţia naţională a concursului Eurovision 2013.

TVR a anunţat duminica trecută că pentru prima dată vor fi implicate şi studiourile teritoriale în campania de preselecţie.

Perioada de înscrieri se va încheia pe 3 februarie, dată până la care cei interesaţi sunt aşteptaţi să trimită sau să depună piesele, în format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Române, din Bucureşti, precum şi la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova, cu menţiunea ‘Pentru selecţia naţională Eurovision 2013’ înscrisă pe plic.

Preselecţia pieselor înscrise în competiţie se va desfăşura între 6 februarie şi 14 februarie, urmând ca pe 18 februarie să fie anunţate piesele ce vor intra în concurs (minimum 24, maximum 28).

Semifinala 1 naţională va avea loc pe 23 februarie, a doua – pe 24 februarie, iar finala naţională – pe 9 martie.

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, în şedinţa din 28 noiembrie 2012, participarea Televiziunii Române la Eurovision 2013, ce se va desfăşura la Malmo, în Suedia, în perioada 14 – 18 mai 2013.

Concursul Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost de două ori locul III (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Patru ţări – Turcia, Portugalia, Slovacia şi Bosnia-Herţegovina – au anunţat că renunţă din motive economice la participarea la concursul Eurovision din 2013, în timp ce Grecia, ţara cel mai greu afectată de criza economică, şi-a confirmat participarea, după cum relata pe 21 decembrie 2012 France Presse.

În total, 39 de instituţii de radio-televiziune naţionale au confirmat participarea, printre care şi ERT, postul public elen.

Sursa: Agerpres

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.