Romanul „Cocoşatul de la Notre-Dame”, bestseller în Franţa după incendiul de la catedrală
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-cocosatul-de-la-notre-dame-bestseller-in-franta-dupa-incendiul-de-la-catedrala/

Romanul „Cocoşatul de la Notre-Dame” al lui Victor Hugo a devenit bestseller după incendiul izbucnit luni seară la catedrala din Paris, iar cinci locuri între primele zece din topul Amazon Franţa sunt ocupate de diferite ediţii ale cărţii.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2019

O mare parte din catedrală a fost distrusă de incendiul din noaptea de luni spre marţi. În urma acestui dezastru, până miercuri dimineaţa, diferite ediţii ale romanului lansat în 1831 de Hugo au ocupat locurile întâi, al treilea, al cincilea, al şaptelea şi al optulea în lista celor mai bine vândute cărţi pe Amazon Franţa.

Acţiunea din roman este plasată în 1482, când Esmeralda, o frumoasă ţigancă, îl cucereşte pe Quasimodo, cocoşat şi pe jumătate orb şi surd, clopotar la catedrală.

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, în noaptea de luni spre marţi. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, chiar dacă acoperişul a fost carbonizat în proporţie de 75%.

Foto: Cocoşatul de la Notre-Dame – facebook

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.

17
/05
/20

Acordînd un loc important dialogului și monologului în care confesiunea se îmbină cu persuasiunea, nuvelele – „specie din păcate neglijată azi la noi (ca și în Franța sau Germania!) de scriitori și editori”, cum spune autorul – ce alcătuiesc volumul ne duc cît se poate de firesc cu gîndul la teatru.