„Prieten imaginar”, o poveste care îmbină basmul cu horror-ul
https://www.ziarulmetropolis.ro/prieten-imaginar-o-poveste-care-imbina-basmul-cu-horror-ul/

La 20 de ani după bestsellerul internaţional „Jurnalul unui adolescent timid”, Stephen Chbosky revine cu un roman ambiţios care îmbină horrorul, basmele şi rescrierea unor teme biblice.

Un articol de Liliana Matei|29 mai 2020

„Prieten imaginar” este un volum de 800 de pagini, la care autorul a lucrat timp de nouă ani și în care pune în valoare puterea comunităților mici și încercările binelui de a învinge răul din oameni. Și răul există din belșug: clovni sinucigași, o mașină de înghețată care în loc de înghețată la cornet aruncă dinți și globi oculari, o doamnă șuierătoare care vrea să distrugă lumea. Volumul apare la Editura Trei.

„Această carte s-a născut din pasiunea mea pentru romane horror, așa cum Jurnalul unui adolescent timid, prima mea carte, s-a născut din dragostea pentru volumul De veghe în lanul de secară. Vă amintiți când erați copii și stăteați întinși în iarbă sau pe acoperișul casei – dacă erați copii crescuți la oraș -, vă uitați pe cer, vedeați norii și ziceați «Oh, ăsta arată ca un câine, ca un ciocan, ca o față…» sau orice altceva? Prieten imaginar începe cu ideea: ce s-ar întâmpla dacă un băiețel ar privi pe cer și și-ar da seama că de două săptămâni acolo este un nor în forma aceleiași fețe. Și, într-o zi, el îi spune «dacă mă poți auzi, clipește din ochiul stâng». Și norul face asta, apoi se îndepărtează”, spune autorul.

„Prieten imaginar” este o meditație sclipitoare asupra brutalității umane. Deși este împachetat într-o poveste despre paranormal, romanul tratează un conflict uman binecunoscut. Prieteni și străini își produc suferință unii altora în moduri des întâlnite în zilele noastre, asistăm la bătălii politice și sociale: copii cu arme, violență în școală, o criză globală a refugiaților, xenofobie și rasism. Chbosky folosește imagini baroce, halucinatorii ale ficțiunii de groază pentru a spune o poveste foarte umană, cu implicații universale. Anii petrecuți pentru a desăvârși această carte se văd în scenele înfricoșătoare bine scrise, ritmul alert și complotul bine dozat.

Hotărâtă să-i ofere o viață mai bună fiului său, Christopher, Kate Reese fuge în toiul nopţii din casa pe care o împarte cu iubitul ei abuziv. Cei doi se refugiază în comunitatea foarte unită din Mill Grove, un orăşel izolat din Pennsylvania.

La început, pare locul perfect pentru a lua viaţa de la capăt. Dar, nu după mult timp, Christopher dispare. Vreme de şase zile chinuitoare, nu e de găsit pe nicăieri. În cele din urmă, Christopher iese din pădurea de la marginea oraşului. E teafăr, dar schimbat. Acum îi răsună în minte o voce care îi cere să construiască o căsuţă într-un copac anume — altminteri, mama lui şi toţi cei din orăşel nu vor mai fi niciodată la fel…

Stephen Chbosky a scris şi a regizat ecranizarea romanului său de debut, „Jurnalul unui adolescent timid” (Trei, 2013), un adevărat fenomen literar. Născut în Pittsburgh, Pennsylvania, Chbosky şi-a luat licenţa în scenaristică la University of Southern California. A lucrat în televiziune şi în industria cinematografică, fiind scenaristul musicalului Rent (2005) şi unul dintre creatorii serialului Jericho, pentru CBS. Filmul său de debut, The Four Corners of Nowhere, a avut premiera la Festivalul de Film Sundance.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.

17
/05
/20

Acordînd un loc important dialogului și monologului în care confesiunea se îmbină cu persuasiunea, nuvelele – „specie din păcate neglijată azi la noi (ca și în Franța sau Germania!) de scriitori și editori”, cum spune autorul – ce alcătuiesc volumul ne duc cît se poate de firesc cu gîndul la teatru.

Pagina 1 din 10512345...102030...Ultima »