Agenda evenimentelor Humanitas și Humanitas Fiction între 15 și 21 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-evenimentelor-humanitas-si-humanitas-fiction-intre-15-si-21-iunie/

Dialogurile stârnite după publicarea cărţilor sunt continuările naturale ale scrierii. În egală măsură sunt momente de conexiune în care, împărtăşind idei, făcându-le mai clare şi mai puternice în mintea noastră, ne simţim din nou împreună.

Un articol de Liliana Matei|13 iunie 2020

În iunie Humanitas creează câteva spații virtuale în care să purtăm discuții reale. Agenda evenimentelor Humanitas și Humanitas Fiction online&live este plină de întâlniri cu autori români și de dezbateri despre cele mai importante cărți de ficțiune și non-ficțiune străine publicate în ultimele două luni. În săptămâna 15-21 iunie Humanitas și Humanitas Fiction organizează patru discuții despre cărțile Scurtă istorie a creației. Știința și căutarea originii vieții de Bill Mesner și H. James Cleaves II, Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, Copiii de pe Volga de Guzel Iahina și Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu.

LUNI, 15 IUNIE, ORA 19.30

Live > Dezbatere despre Scurtă istorie a creației. Știința și căutarea originii vieții de Bill Mesner și H. James Cleaves II. Participă: Dana Jalobeanu, Alexandru Babeș, Vlad Zografi

Apariția vieții este poate cea mai provocatoare și mai importantă enigmă pe care știința încearcă s-o rezolve. De-a lungul secolelor, cercetarea originii primelor forme de viață a fost asociată cu descoperiri revoluționare din știință, precum microscopul lui van Leeuwenhoek, teoria evoluției prin selecție naturală formulată de Darwin sau dezvăluirea structurii ADN-ului de către Crick și Watson. Bill Mesler și H. James Cleaves II discută fiecare episod important al acestei căutări umane fundamentale în contextul dezbaterilor filozofice, al schimbărilor politice și al dezvoltării cunoașterii.

MARȚI, 16 IUNIE, ORA 19.30

Live > Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, lansare și dialog al autoarei cu Cristian Preda, Q&A virtual, sesiune de autografe online

Un profesor de filozofie născut la Brăila spre sfârșitul secolului XIX devine în anii României Mari maestrul unei generații strălucite de gânditori și scriitori a căror faimă va depăși granițele țării. Printre ei, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Constantin Noica.

La 130 de ani de la nașterea lui Nae Ionescu, această carte-portret este o incursiune pasionantă în aventura unei vieți care nu și-a epuizat niciodată misterele.

MIERCURI, 17 IUNIE, ORA 19.30

Live > Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, lansare. Participă: Ioana Pârvulescu, Cristian Pătrășconiu. Moderator: Denisa Comănescu

La trei ani după debutul ei fulminant cu bestsellerul Zuleiha deschide ochii, Guzel Iahina publică un nou roman și mai viu, și mai atrăgător, care se bucură deja de faimă internațională. Iată cum îl descrie autoarea: „Am vrut să vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga – vibrantă, aparte, plină de viață –, o lume creată cândva de oameni veniți din altă țară și pierdută astăzi în negura timpului. Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim.“

JOI, 18 IUNIE, ORA 19.30

Live > Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu, lansare și dialog al autorului cu Cătălin Striblea, Q&A virtual, sesiune de autografe online

Istoria semicentenară a doi buni prieteni, tată şi fiu. Nouă povestiri jucăușe și empatice despre solidaritate și tandrețe, Recviem vesel pentru tata este o aducere aminte în cheia bunei dispoziții.

Recviem vesel pentru tata e felul meu de a-mi râde un dispărut drag. Probabil pe cel mai drag. A mi-l râde – adică a mi-l aminti în hainele lui de zi cu zi: bună dispoziţie, ironie după caz, blândă sau tăioasă, efervescenţă ludică, amuzament dezlănţuit. Şi în acelaşi timp a mi-l recompune din sute de dialoguri sprintene, din zeci de zile în care – zeu de uz personal – a suflat peste nori şi i-a pus pe fugă.“ — Radu Paraschivescu

Întâlnirile pot fi urmărite pe pagina de Facebook Humanitas sau pe canalul Youtube Humanitas.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

17
/05
/20

Vă invităm să o descoperiți pe legendara Billie Holiday prin intermediul cărții „Lady Sings the Blues”, semnată de artistă alături de William Dufty și publicată recent și în limba română, la editura Nemira.

17
/05
/20

Acordînd un loc important dialogului și monologului în care confesiunea se îmbină cu persuasiunea, nuvelele – „specie din păcate neglijată azi la noi (ca și în Franța sau Germania!) de scriitori și editori”, cum spune autorul – ce alcătuiesc volumul ne duc cît se poate de firesc cu gîndul la teatru.

Pagina 1 din 10512345...102030...Ultima »