Agenda evenimentelor Humanitas și Humanitas Fiction între 15 și 21 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/agenda-evenimentelor-humanitas-si-humanitas-fiction-intre-15-si-21-iunie/

Dialogurile stârnite după publicarea cărţilor sunt continuările naturale ale scrierii. În egală măsură sunt momente de conexiune în care, împărtăşind idei, făcându-le mai clare şi mai puternice în mintea noastră, ne simţim din nou împreună.

Un articol de Liliana Matei|13 iunie 2020

În iunie Humanitas creează câteva spații virtuale în care să purtăm discuții reale. Agenda evenimentelor Humanitas și Humanitas Fiction online&live este plină de întâlniri cu autori români și de dezbateri despre cele mai importante cărți de ficțiune și non-ficțiune străine publicate în ultimele două luni. În săptămâna 15-21 iunie Humanitas și Humanitas Fiction organizează patru discuții despre cărțile Scurtă istorie a creației. Știința și căutarea originii vieții de Bill Mesner și H. James Cleaves II, Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, Copiii de pe Volga de Guzel Iahina și Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu.

LUNI, 15 IUNIE, ORA 19.30

Live > Dezbatere despre Scurtă istorie a creației. Știința și căutarea originii vieții de Bill Mesner și H. James Cleaves II. Participă: Dana Jalobeanu, Alexandru Babeș, Vlad Zografi

Apariția vieții este poate cea mai provocatoare și mai importantă enigmă pe care știința încearcă s-o rezolve. De-a lungul secolelor, cercetarea originii primelor forme de viață a fost asociată cu descoperiri revoluționare din știință, precum microscopul lui van Leeuwenhoek, teoria evoluției prin selecție naturală formulată de Darwin sau dezvăluirea structurii ADN-ului de către Crick și Watson. Bill Mesler și H. James Cleaves II discută fiecare episod important al acestei căutări umane fundamentale în contextul dezbaterilor filozofice, al schimbărilor politice și al dezvoltării cunoașterii.

MARȚI, 16 IUNIE, ORA 19.30

Live > Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, lansare și dialog al autoarei cu Cristian Preda, Q&A virtual, sesiune de autografe online

Un profesor de filozofie născut la Brăila spre sfârșitul secolului XIX devine în anii României Mari maestrul unei generații strălucite de gânditori și scriitori a căror faimă va depăși granițele țării. Printre ei, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihail Sebastian, Constantin Noica.

La 130 de ani de la nașterea lui Nae Ionescu, această carte-portret este o incursiune pasionantă în aventura unei vieți care nu și-a epuizat niciodată misterele.

MIERCURI, 17 IUNIE, ORA 19.30

Live > Copiii de pe Volga de Guzel Iahina, lansare. Participă: Ioana Pârvulescu, Cristian Pătrășconiu. Moderator: Denisa Comănescu

La trei ani după debutul ei fulminant cu bestsellerul Zuleiha deschide ochii, Guzel Iahina publică un nou roman și mai viu, și mai atrăgător, care se bucură deja de faimă internațională. Iată cum îl descrie autoarea: „Am vrut să vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga – vibrantă, aparte, plină de viață –, o lume creată cândva de oameni veniți din altă țară și pierdută astăzi în negura timpului. Dar este și o poveste despre cum poate o mare dragoste să nască spaime în sufletul nostru și totodată să ne ajute să le depășim.“

JOI, 18 IUNIE, ORA 19.30

Live > Recviem vesel pentru tata de Radu Paraschivescu, lansare și dialog al autorului cu Cătălin Striblea, Q&A virtual, sesiune de autografe online

Istoria semicentenară a doi buni prieteni, tată şi fiu. Nouă povestiri jucăușe și empatice despre solidaritate și tandrețe, Recviem vesel pentru tata este o aducere aminte în cheia bunei dispoziții.

Recviem vesel pentru tata e felul meu de a-mi râde un dispărut drag. Probabil pe cel mai drag. A mi-l râde – adică a mi-l aminti în hainele lui de zi cu zi: bună dispoziţie, ironie după caz, blândă sau tăioasă, efervescenţă ludică, amuzament dezlănţuit. Şi în acelaşi timp a mi-l recompune din sute de dialoguri sprintene, din zeci de zile în care – zeu de uz personal – a suflat peste nori şi i-a pus pe fugă.“ — Radu Paraschivescu

Întâlnirile pot fi urmărite pe pagina de Facebook Humanitas sau pe canalul Youtube Humanitas.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.