Noul roman al lui Harper Lee, autoarea bestsellerului …Să ucizi o pasăre cîntătoare, va apărea la Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-descoperit-de-curind-al-lui-harper-lee-autoarea-bestsellerului-sa-ucizi-o-pasare-cintatoare-va-aparea-la-polirom/

Editura Polirom va publica ediţia în limba română a celui mai aşteptat şi mai discutat roman al momentului, un adevărat fenomen editorial – romanul descoperit de curînd al scriitoarei americane Harper Lee, autoarea bestsellerului …Să ucizi o pasăre cîntătoare.

Un articol de Liliana Matei|9 august 2015

Go Set a Watchman (Du-te şi pune un străjer), romanul despre care scriu în acest moment cele mai prestigioase publicaţii din lume – Los Angeles Times, Publishers Weekly, Wall Street Journal, Washington Post, Time, San Francisco Chronicle, Chicago Tribune, Vanity Fair, The Guardian, The Independent, USA Today, New York Post, People etc.– , va apărea în toamna acestui an în „Biblioteca Polirom”, colecţie în care a fost publicat şi …Să ucizi o pasăre cîntătoare, în două ediţii, traducere de Tatiana Malita. De altfel, Polirom a publicat de curînd şi o ediţie de buzunar a romanului distins cu Premiul Pulitzer în 1961 şi ecranizat în 1962.

Cartea-eveniment a acestei veri, Go Set a Watchman (Du-te şi pune un străjer) este continuarea poveştii din …Să ucizi o pasăre cîntătoare, însă a fost scrisă, de fapt, înaintea cărţii care a consacrat-o pe scriitoarea americană şi a fost descoperită recent, în toamna anului 2014, de către avocata autoarei, Tonja Carter.

Ediţia în limba română a romanului Du-te şi pune un străjer (traducere realizată de Ariadna Ponta) va fi lansată la Tîrgul Internaţional de Carte şi Educaţie Gaudeamus, ediţia 22, care se va desfăşura la Bucureşti, între 18-22 noiembrie 2015.

Ediţia în limba engleză a romanului a fost publicată în UK şi Commonwealth (cu excepţia Canadei) de către Penguin Random House, iar în SUA, de către Harper Collins, la data de 14 iulie 2015.

Romanul mai este în curs de apariţie în: Bosnia, Brazilia, Bulgaria, China, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Indonezia, Israel, Italia, Coreea, Montenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania (catalană şi spaniolă – inclusiv în America de Nord, Centrală şi de Sud), Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina.

Apariţia ediţiei originale a romanului semnat de Harper Lee a fost îndelung aşteptată şi sărbătorită cum se cuvine: librării prestigioase din UK, precum şi din SUA au pregătit evenimente dedicate cărţii, fanii lui Harper Lee au stat la coadă să cumpere cartea, romanul a fost cel mai cerut titlu la precomenzi pe siteul Amazon.com, iar HarperCollins a declarat că a fost cel mai precomandat titlu din istoria editurii, Reese Witherspoon s-a numărat printre primii cititori ai cărţii, The Guardian publicînd în exclusivitate primul capitol al cărţii în lectura celebrei actriţe – înregistrarea audio aici.

Pagina de facebook a cărţii.

Harper Lee s-a născut în 1926 în Monroeville, Alabama. A studiat dreptul la Universitatea din Alabama.  Este autoarea romanului …Să ucizi o pasăre cîntătoare şi este laureată a Premiului Pulitzer. În 2007, i s‑a decernat Medalia Liber­tăţii de către preşedintele Statelor Unite. În 2010, William Heinemann a publicat o ediţie aniversară a romanului …Să ucizi o pasăre cîntătoare, iar Arrow Books a lansat o nouă ediţie broşată, ediţia digitală find lansată în 2014. Ediţia în limba engleză a cărţii s-a vîndut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în peste 40 de limbi.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.