Romanul neterminat al lui Gheorghe Crăciun „Femei albastre“ va fi dezbătut la Librăria Bastilia
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanul-neterminat-al-lui-gheorghe-craciun-femei-albastre-va-fi-dezbatut-la-libraria-bastilia/

Astăzi, la ora 18.30, la Librăria Bastilia, va avea loc o dezbatere pornind de la „Femei albastre“, romanul inedit al lui Gheorghe Crăciun – unul dintre reprezentanţii de marcă ai postmodernismului românesc.

Un articol de Andrada Văsii|24 aprilie 2013

Astăzi, la ora 18.30, la Librăria Bastilia din București, va avea loc o dezbatere pornind de la „Femei albastre“, romanul inedit al lui Gheorghe Crăciun – unul dintre reprezentanții de marcă ai postmodernismului românesc.

Romanul a fost publicat recent în colecţia „Fiction LTD“ a Editurii Polirom şi este disponibil și în ediție digitală.

Evenimentul va fi moderat de către Ovidiu Şimonca şi îi va avea ca invitați pe Carmen Muşat, Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat şi Caius Dobrescu.

Romanul rămas în manuscris și neîncheiat al cunoscutului scriitor optzecist Gheorghe Crăciun a fost anunțat de fragmentele publicate în reviste literare și a devenit deja o legendă printre admiratorii săi.

Legenda se numește ,,Femei albastre“, o carte despre parcursul inițiatic al unui bărbat deja matur la momentul Revoluției din 1989, scrisă cu fraza impecabilă și cu inteligența și vigoarea caracteristice prozatorului.

 ,,Femei albastre“, romanul la care Gheorghe Crăciun lucra când s-a stins, este în mod esențial o explorare a indicibilului, a pluralității obiectelor și limbajului, o investigație narativă a stărilor de spirit, a sentimentelor, gândurilor și dramelor ce definesc existența umană. Chiar și „neterminat“, romanul – poate cel mai camilpetrescian dintre toate scrierile autorului – are toate atributele specifice prozei lui Gheorghe Crăciun: arhitectura narativă atent elaborată, subtilitate şi inteligenţă analitică şi, nu în ultimul rând, o turnură impecabilă a frazei.

Carmen Muşat,
critic literar

Personajul central al romanului, un individ divorțat, ce schimbă slujbe, dar și femei, aleargă după o himeră, pe care o vede întrupată în faptura de celuloid a actriței Nicole Kidman. Femeile reale pe care le iubește senzual nu reușesc să-l satisfacă afectiv. Va rămâne el în brațele fidelei, odihnitoarei Ondina sau va ceda vampei inocente Ada Comenschi? Va ramâne în avocatură sau va continua să scrie romane polițiste?

Cu multă vervă și autoironie discretă, „Femei albastre“ spune povestea unui personaj aflat în căutarea propriului destin, predispus să-și retrăiască poveștile de dragoste d’antan cu o intensitate ce pare absentă din existența sa actuală.

Carmen Mușat,
critic literar

Foto credit: Victor Jalbă

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.