„Rotundul jucăuș” în premieră în Amfiteatrul VăraTIC
https://www.ziarulmetropolis.ro/rotundul-jucaus-in-premiera-in-amfiteatrul-varatic/

Un nou spectacol, un nou univers şi noi giumbuşlucuri ni se pregătesc în amfiteatrul din grădina Casei Eliad, în cadrul stagiunii estivale „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru”.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2021

Sâmbătă, 3 iulie, de la ora 10:00, micuții cu vârsta sub 3 ani sunt invitați să urmărească spectacolul „Rotundul jucăuș” – o călătorie plină de învățăminte prin lumea formelor rotunde.

Povești și metafore sunt pregătite să dezvăluie o întreagă lume fascinantă, întrucât liniile curbe sunt prezente mai la tot pasul. Descoperim mai multe despre cerc prin multitudinea exemplelor în care îl întâlnim: de la forma soarelui și planetelor, la cea a fructelor și legumelor.

„Am ales forma rotundă, văzând în ea o formă prietenoasă, armonioasă, care ne invită la joacă în nenumărate feluri. Un cerc, de pildă, nu e doar obiectul pe care cel mic îl dă cu îndemânare de-a dura. Copilul așterne pe hârtie nenumărate cercuri: un cap, ochii, nasul, gura, un omuleț. Așezatul în cerc e cea mai bună formă de comunicare, după cum bucuria unui dans, să zicem o horă, ne adună laolaltă tot în cerc. Grădina noastră de vară, numită atât de simpatic VăraTIC, este locul ideal în care ne imaginăm că ne ținem de mână, spectatori și actori, într-un joc rotund, luminați de sus de un soare generos, rotund și el”, spune Alexandrina Halic.

Spectacolul se înscrie în proiectul „IdeaTIC. Laboratorul de povești”, care reunește producții după idei și texte propuse de actorii teatrului – și este inspirat de „Rotocol” (2008), una dintre primele producții realizate de Teatrul Ion Creangă pentru micuții cu vârsta sub 3 ani, fiind inițiat de aceeași echipă artistică: Alexandrina Halic și Anca Zamfirescu.

Biletele sunt disponibile atât pentru premieră – 3 iulie, cât și pentru următoarele reprezentații din data de 10 iulie și 31 iulie, în rețeaua Entertix/Myticket, sau de la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă – tel. 0767 934 374.

Un amplu proiect dedicat copiilor de vârstă mică și preșcolară, Stagiunea estivală „VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru” are loc în perioada 1 iunie – 26 septembrie 2021, fiind organizată de Teatrul Ion Creangă în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Proiectul include spectacole de teatru, dar și ateliere de creativitate care au loc în weekenduri, în aer liber, în grădina Casei Eliad (Bd. Mircea Vodă nr. 5, Sector 3). Calendarul complet al stagiunii poate fi consultat pe www.varatic.teatrulioncreanga.ro.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.