„Rugăciune pentru Cernobîl” la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/rugaciune-pentru-cernobil-la-radio-romania-cultural/

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărţii „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2021

Momentul comemorează 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, iar lecturile vor avea loc numai în intervalul 25 aprilie, începând cu ora 18.00,  până pe 26 aprilie la miezul nopții.

Textul a apărut în 1997 în revista rusească „Prietenie între popoare”. Tradus de atunci în numeroase limbi, a permis cititorilor din întreaga lume să intre în culisele nefaste ale celui mai mare accident nuclear din istorie.

Scriitoarea din Belarus și-a dat acordul ca prologul, care este de fapt mărturia soției unuia dintre pompierii care au intervenit printre primii la Cernobîl și care a murit după două săptămâni, în urma unei suferințe cumplite, să fie citit de femei din lumea întreagă în diferite limbi. Mai multe detalii despre acest proiect se pot găsi accesând adresa april26appeal.noblogs.org.

Lectura, care va fi realizată de Daniela Ivanov, va fi precedată de un documentar semnat de Dan Vasiliu care reunește mărturii ale unor oameni care au fost la Cernobîl, au fost afectaţi de acest accident sau au studiat documente legate de acea perioadă: inginerul electronist Tudor Căpăţînă din Republica Moldova, care s-a numărat printre lichidatori, Nicolae Melinescu care făcea parte, în acea perioadă, din echipa Telejurnalului TVR, Claudiu Dincă de la Arhivele Naţionale.

Li se adaugă Adrian Pârvu, un tânăr din România a cărui sănătate a fost afectată grav de efectele accidentului de la Cernobîl. Este regizor, și în 2015 a mers în Ucraina să afle povestea primei generații născute după explozie. Filmul realizat se numește ,,Totul nu va fi bine” și a fost premiat cu premiul FIPRESCI  la Festivalul Transilvania și cu premiul ‘’Cel mai bun film ucrainean’’ la Festivalul de la Odessa.

„Practic acest Cernobîl, acest monstru despre care toată lumea vorbește este o greșeală care putea fi evitată. Și imediat după, dacă pur și simplu se spunea adevărul, mult mai puțini oameni ar fi  avut de suferit. Cred că o lecție pe care trebuie s-o învățăm este că trebuie să spunem mereu adevărul, chiar dacă greșim.”, concluzionează acesta.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.