Ruxandra Donose – premieră discografică în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/ruxandra-donose-premiera-discografica-in-romania/

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2014

Pentru prima dată, celebra mezzosoprană de talie mondială Ruxandra Donose, care străluceşte pe cele mai mari scene ale lumii precum: Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera, Staatsoper Vienna, Carnegie Hall sau Teatrul La Fenice din Veneţia, a realizat un CD alături de o orchestră, un dirijor şi o casă de discuri din România.

În Romance, Ruxandra Donose reuşeşte magistral să surprindă şi să redea faţete ale universului emoţional, pasional feminin, imortalizate în pagini celebre dedicate teatrului liric de către Bizet, Saint-Saëns, Massenet, Offenbach, Berlioz şi Verdi. În cuprinsul său se regăsesc arii celebre precum Habanera, Seguidilla, Amour, viens aider, D’amour l’ardente flame, O don fatal… Înregistrările au fost realizate de protagonistă în aprilie, la Radio România.

Albumul, realizat în compania Orchestrei Naţionale Radio, a dirijorului Tiberiu Soare şi a Corului Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia, constituie în esenţă o reafirmare a legăturii puternice pe care Ruxandra Donose o are cu publicul, cu muzica.

Cu acest CD mi se îndeplineşte un vis. Este visul de a aduna arii preferate. Ale mele, ale publicului, ale tuturor, arii cunoscute împreună cu arii mai puţin Ruxandra Donose cunoscute. Toate acestea din repertoriul francez. Repertoriu francez pe care eu, într-o mare măsură a carierei mele, îl reprezint şi cu care mă întâlnesc, şi cu care mă bucur. Iată, împreună cu Orchestra Radio, pe care o simt cel mai aproape din toate orchestrele României, pentru că de atâţia ani, chiar din copilărie, am crescut alături de ei. Şi împreună cu Tiberiu Soare, care este unul dintre cei mai minunaţi dirijori români – Ruxandra Donose

În cea de-a doua ediţie a Festivalului Orchestrelor Radio RadiRo, Ruxandra Donose va susţine un concert alături de Orchestra simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart dirijată de Stéphane Denève, miercuri, 24 septembrie, ora 19:00, la Sala Radio. La finalul acestui concert, Ruxandra Donose va oferi publicului şi o sesiune de autografe, prilejuită de apariţia compact-discului Romance.

Ruxandra Donose a abordat de-a lungul timpului roluri dintre cele mai dificile şi variate, alături de cele mai importante orchestre internaţionale. A colaborat cu dirijori iluştri: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Charles Dutoit, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Wolfgang Sawallisch, Jeffrey Tate, Placido Domingo, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski.

Vasta sa discografie include Ständchen de Schubert (Philips), Stabat Mater de Dvořák (Deutsche Grammophon), Cântecul pământului de Mahler (Naxos), Missa în si minor de Bach cu Sergiu Celibidache (EMI), Simfonia a IX-a de Beethoven (Naxos), Nunta lui Figaro (Arte Nova), Cenuşăreasa (DVD, Opus Arte), Oedipe (Naxos), Cântece de Nicolae Bretan (Nimbus), Il Farnace de Vivaldi (EMI/Virgin), Tamerlano de Händel (Naive) şi multe altele.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/WJVG2bcebXE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Detalii: www.edituracasaradio.ro

Foto: Ruxandra Donose – edituracasaradio.ro

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.