Ruxandra Sireteanu, vineri, la TVR 2 – IN MEMORIAM
https://www.ziarulmetropolis.ro/ruxandra-sireteanu-vineri-la-tvr-2-in-memoriam/

Telespectatorii vor putea urmări la TVR 2 un program în amintirea regretatei actriţe Ruxandra Sireteanu, care a încetat din viaţă marţi, 18 februarie, la vârsta de 70 de ani.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2014

Telespectatorii vor putea urmări la TVR 2 un program în amintirea regretatei actriţe Ruxandra Sireteanu, care a încetat din viaţă marţi, 18 februarie, la vârsta de 70 de ani.

TVR 2 difuzează vineri, 21 februarie, de la ora 13.10, piesa „Şantaj” de Ludmila Razumovskaia, un spectacol preluat de la Teatrul Nottara, a cărui regie artistică este semnată de Dominic Dembinski.

Piesa, care a avut premiera pe scena Teatrului Nottara în 22 februarie 1992, o are în rolul principal pe regretata actriţă Ruxandra Sireteanu, care interpretează rolul Elenei Sergheevna, o profesoară de matematică pe care câţiva elevi de liceu încearcă s-o convingă să le schimbe tezele cu unele rezolvate corect.

Cristian Şofron, Bogdan Vodă, Sorin Cociş şi Andreea Măcelaru interpretează rolurile celor patru elevi care, în ciuda refuzului profesoarei, devin insistenţi, în încercarea lor de a obţine notele pe care şi le doresc la BAC.

Anul trecut, Ruxandra Sireteanu a făcut parte din distribuţia piesei „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, în regia lui Dominic Dembinski, în spectacolul Casei de Producţie TVR.

Piesa, în care actriţa interpretează rolul Bertei, a fost difuzată pe canalele TVR în luna noiembrie a anului trecut şi este disponibilă spre vizionare şi acum, online, pe platforma video a Televiziunii Române – www.TVRplus.ro – partea I şi partea a II-a.

Ruxandra Sireteanu

Ruxandra Sireteanu s-a născut pe data de 20 decembrie 1943 la Craiova şi debutat la o vârstă fragedă (9 ani) pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în rolul Maia din „Platon Krecet”

Printre rolurile pe care renumita actriţă le-a interpretat în cei peste 40 de ani dedicaţi scenei Teatrului Nottara (1972-2014) se numără: Veta (în O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, regia: Dan Micu, 1987), Charlotta (în Livada de vişini de A. P. Cehov, regia: Dominic Dembinschi, 1988), Frosina (în Avarul de Moliere, regia: Mircea Cornişteanu, 1994), Chiriachiţa (în Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia: Dinu Cernescu, 2002).

Foto: Ruxandra Sireteanu  – Teatrul Nottara

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.