S-a lansat cel mai rapid roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-cel-mai-rapid-roman/

Cartea „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, publicată de Editura ART, a fost lansată miercuri seară, în prezenţa celor 53 de autori, la Librăria Bastilia. Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului, a apreciat scrierea celui mai rapid roman drept un eveniment de excepţie, unic pe plan mondial, […]

Un articol de Andrada Văsii|20 decembrie 2012

Cartea „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, publicată de Editura ART, a fost lansată miercuri seară, în prezenţa celor 53 de autori, la Librăria Bastilia.

Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului, a apreciat scrierea celui mai rapid roman drept un eveniment de excepţie, unic pe plan mondial, exprimându-şi convingerea că o altă editură nu ar fi publicat cartea.

„Cartea, ‘un roman ghepard’, care nu are neapărat subtilităţile unui flamingo sau înălţimea unui condor, are o miză mai degrabă socială”, a spus Gabriel H. Decuble.

Scriitorul Florin Iaru a apreciat că romanul reflectă „un mod bucureştean de a vedea lumea, personaje pe care le putem întâlni, mânaţi de goana după timp”, elogiind profesionalismul scriitorilor care au lucrat ca „biciuiţi de o dirigintă perversă”.

El a dezvăluit că unii dintre autori au avut intuiţii comune, realizarea proiectului demonstrând un „sentiment de solidaritate greu de întâlnit la artişti, cu atât mai mult la scriitori români”.

Marius Chivu a spus că marele câştig al proiectului a fost acela că 53 de scriitori au colaborat dincolo de orice afinităţi stilistice ori umane, evidenţiind omogenitatea substanţei narative.

Răzvan Ţupa consideră că o serie de nepotriviri au fost păstrate „special” de redactori, iar scrierea romanului se constituie într-o şansă a tuturor celor 53 de scriitori participanţi la proiect.

Cei care au scris romanul, sâmbătă, 15 decembrie, în doar câteva ore, majoritatea prezenţi miercuri la lansare, cu impresii şi amintiri picante sunt: Leonard Ancuţa, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Branişte, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurenţiu Constantin, Bogdan Coşa, Andrei Crăciun, Augustin Cupşa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniş, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duţescu, Mihail Gălăţanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groşan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoş Micleuşanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Niţescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleşa, Matei Pleşu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Şahighian, Livia Ştefan, Cecilia Ştefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Ţupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

Ineditul proiect a fost realizat de Asociaţia Culturală Aedificatio şi Editura ART, împreună cu Links Associates, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti.

Redactarea cărţii a început sâmbăta trecută la ora 10,20, cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Marius Chivu, stabilind împreună planul şi titlul romanului – „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, tipărit după puţin mai mult de nouă ore.

Editura ART, care a publicat romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv al celor 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

Sursa: Agerpres

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.