Săptămâna aceasta are loc Micul Picnic ShortsUP
https://www.ziarulmetropolis.ro/saptamana-aceasta-are-loc-micul-picnic-shortsup/

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21:30, iubitorii de filme scurte au ocazia să participe la Micul Picnic ShortsUP.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

Evenimentul strângea în ultimii ani mii de spectatori în Grădina Botanică din București sau la Domeniul Mogoșoaia. Anul acesta organizatorii au decis să restrângă evenimentul: ”Nu am avut resursele și capacitatea să organizăm o ediție Marele Picnic în aer liber, în condițiile de nesiguranță și incertitudine în care ne aflăm. Așa că am revenit la ce contează de fapt la un picnic cinematografic: selecția ShortsUP de scurtmetraje și prieteni alături, pe o pătură de picnic”, declară Sabina Baciu, manager proiect. 

Cum poți participa la Micul Picnic

Micul Picnic poate fi vizionat online pe platforma TIFF Unlimited – biletul costă 15 lei (3$+TVA) și permite accesul la streaming online pe orice tip de ecran: telefon mobil, laptop sau smart TV. Astfel, spectatorii pot duce ecranul de proiecție în parc, la piscină, pe balcon, în pădure, pe canapea sau în fața blocului. 

De asemenea, vor avea loc proiecții gratuite, în aer liber, la locațiile partenere Birra Moretti din Cluj-NapocaFORM Cafe (Victor Deleu 1), Che Guevara (Piața Unirii 10), Napoca 15 (Str. Napoca 15), CraiovaAlt 12 (Strada Aries 17), Toska (Strada Olteț 25) și Iași Cinema Bistro (Strada Alexandru Lăpușneanu 11), Acaju (Strada Fătu 2). 

ShortsUP Audience Award

Ca în fiecare an, toate filmele din selecția ShortsUP concurează pentru Premiul Publicului. Votul are loc online, pe www.shortsup.ro/competitie iar publicul este invitat să voteze până duminică seară filmul preferat. Premiul este 500 de euro și constituie un real sprijin pentru regizori și producători în această perioadă dificilă pentru mediul cultural. 

Cum te pregătești de Micul Picnic ShortsUP?

Dacă te-ai hotărât să organizezi propriul tău picnic în natură, nu uita de pătură, gustări și dezinfectant. Dacă vei merge într-un parc public, cel mai bine ia cu tine și masca și păstrează distanța față de celelalte grupuri. În plus, un mic picnic se organizează cel mai bine în grup mic, de maxim patru persoane. Organizezi o proiecție în curte? Dacă ai și proiector nu îți mai trebuie decât să te relaxezi și cum se lasă întunericul, de la 21:30, să pornești streaming-ul pe TIFF Unlimited. Iar dacă te simți ce mai bine în propriul cuib, așază-te confortabil pe canapea și fă parte din Micul Picnic. Dacă ești din Cluj, Iași sau Craiova poți alege să participi la o proiecție în aer liber – atâta timp cât respecți regulile impuse de organizatori, ca toată lumea să fie în siguranță.

Marele Picnic este ediția de vară ShortsUP, unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte cinematografice independente din România. Evenimentul și-a făcut o tradiție din a strânge, vară de vară, iubitori ai cinema-ului și ai artelor conexe filmului. Anul acesta Marele Picnic devine Micul Picnic  – o ediție mai mică, online, pentru toate categoriile și genurile de public

Un eveniment online găzduit de platforma TIFF Unlimited

Biletele s-au pus în vânzare aici.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.