Sara Naomi Lewkowicz – „Fotograful anului”, la Sony World Photography Awards
https://www.ziarulmetropolis.ro/sara-naomi-lewkowicz-fotograful-anului-la-sony-world-photography-awards/

Sara Naomi Lewkowicz a fost desemnată „Fotograful anului 2014”, câştigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards, cu seria de imagini „Shane şi Maggie”, ce imortalizează cu acurateţe violenţa în familie.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2014

Sara Naomi Lewkowicz, în vârstă de 31 de ani, din SUA, a devenit „Fotograful anului” 2014, câştigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards.

Fotografia ei a fost selectată din peste 139.554 de imagini din 166 de ţări, cel mai mare număr de înscrieri din istoria de şapte ani a competiţei. Fotograful şi-a ridicat premiul – echipamente digitale de fotografie Sony şi un premiu în bani în valoare de 25.000 dolari – în cadrul ceremoniei Sony World Photography Awards, care a avut loc la Londra, anunță Mediafax.

Juriul a votat în unanimitate seria de imagini pătrunzătoare a lui Lewkowicz, „Shane şi Maggie”, ce imortalizează cu acurateţe violenţa în familie. Prin proiectul ei, Lewkowicz încearcă să surprindă o imagine profundă şi nealterată a abuzului în familie, devenit obişnuinţă şi nu un incident singular. Ea documentează modul în care se dezvoltă un tipar al abuzului şi în cele din urmă vârfurile violenţei, precum şi efectele pe termen scurt şi lung ale acestora asupra victimelor, familiilor lor, dar şi a agresorilor.

Pe de altă parte, fotograful britanic Scarlet Evans a fost desemnat câştigătorul competiţiei Student Focus din cadrul Sony World Photography Awards 2014.

Câştigătorul a fost ales din studenţi de la peste 230 de universităţi din întreaga lume. Studenta Scarlet Evans a intrat în competiţie în numele universităţii Central Saint Martins College of Arts and Design din Marea Britanie şi a fost premiată la gala de decernare a premiilor Sony World Photography Awards ce a avut loc la Londra, în prezenţa celor mai importanţi membri ai industriei fotografice din lume. Scarlet şi universitatea Central Saint Martins vor primi echipament foto Sony în valoare de 35.000 de euro.

Fotograful amator din China Chen Li a fost desemnat „Open Photographer of the Year” la ediţia din 2014 a Sony World Photography Awards – una dintre cele mai prestigioase competiţii de fotografie din lume. Imaginea cu care a câştigat Chen Li, „Rain in an ancient town” (Ploaie în oraşul antic), a fost selectată din peste 65.000 de fotografii înscrise în competiţia care a avut ca scop desemnarea celei mai bune fotografii realizate de un fotograf amator sau de un pasionat de fotografie.

Chen Li a fost invitat la Londra de World Photography Organisation, unde a fost premiat în timpul ceremoniei de gală la care a luat parte elita industriei mondiale a fotografiei.

Pe de altă parte, şi fotograful român Vlad Eftenie se numără printre câştigătorii de la ediţia 2014 a concursului Sony World Photography, una din cele mai importante competiţii de fotografie din lume.

Vlad Eftenie s-a impus la categoria „Low light” din secţiunea „Open”, o competiţie deschisă tuturor fotografilor, în care jurizarea ţine cont de o singură fotografie. Juriul a selectat până la zece imagini pentru fiecare categorie, după cum a informat în martie theguardian.com.

Fotografia sa, intitulată „First snow”, prezintă o tânără care se află seara, într-o staţie de tramvai, protejându-se cu o umbrelă de primii fulgi de zăpadă ai anului trecut.

Foto: Imagine de Sara Naomi Lewkowicz

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.