Şase filme europene concurează pentru trofeul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-filme-europene-concureaza-pentru-trofeul-ceau-cinema/

Şase filme din Austria, Croaţia, Polonia, Rusia, Serbia şi Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2016

Debuturi sau filme ale unor autori consacraţi, cele şase titluri noi oferă o privire asupra diversităţii şi calităţii cinematografiei de autor central şi est-europene. Ajunsă în acest an la a doua ediţie, competiţia Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât şi filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varşovia sau Tallinn.

Din Austria vine cel de-al doilea film al regizorului şi muzicianului Peter Brunner, unul din tinerele talente ale cinematografiei austriece. Câştigător al Premiului Special al Juriului la Karlovy Vary în 2015, „Cei care cad au aripi” („Those Who Fall Have Wings”) este un film poetic şi senzorial despre o adolescentă cu o sensibilitate aparte care începe să ia contact cu greutăţile existenţei.

„Cei care cad au aripi”

„Cei care cad au aripi”

Bine primit la festivalurile de la Gdynia, Roma sau Glasgow, „Soră-mea” („These Daughters of Mine”), al doilea film al regizoarei poloneze Kinga Debska, are în distribuţie câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Un film cu un subiect universal și emoționant: încercarea a două surori de a face faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.

Cel de-al doilea film din competiţie regizat de o femeie este „Cântarea Cântărilor” („Song of Songs”), al treilea lungmetraj al cineastei ucrainene Eva Neymann, stabilită în Germania. Proiectat în festivaluri precum cele de la Karlovy Vary, Toronto sau Salonic şi lăudat pentru stilul său îndrăzneţ şi neconvenţional, „Cântarea cântărilor” spune povestea unei fete şi a unui băiat care fac o pasiune tăcută unul pentru celălalt, într-o comunitate evreiască la începutul secolului 20.

„Cântarea Cântărilor”

„Cântarea Cântărilor”

Prezentat în 2015 în proiecţie specială la Cannes, unde a fost nominalizat pentru Camera d’Or, şi în competiţia de la Sarajevo, „Panama” este debutul tânărului regizor sârb Pavle Vuckovic. Un film extrem de actual, pulsând de viaţă şi pasiune, despre obsesia mistuitoare a unui tânăr pentru o fată atrăgătoare şi misterioasă.

Din Rusia vine o proaspătă şi revigorantă descoperire, „Front rece” („Cold Front”), debutul în regie al unui fost influent critic de film, Roman Volobuev. Un thriller sentimental, în care relaţia unui cuplu plictisit – şi retras pentru vacanţa de iarnă într-o casă izolată la malul mării, în nordul Franţei – este pusă la încercare de apariţia unei rusoaice frumoase, cu intenţii nu foarte clare.

Prezent în festivalurile de la Varşovia, Belgrad sau Sofia, „Viaţa e o

Viaţa e o trompetă”

Viaţa e o trompetă”

trompetă” („Life is a Trumpet”) este al treilea lungmetraj al lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. Deopotrivă emoţionant şi plin de umor, „Viaţa e o trompetă” este o reconfortantă dramedie despre problemele şi relaţiile complicate dintr-o familie contemporană.

„A fost greu să aleg doar şase titluri din cele câteva zeci văzute. Am încercat să obţin o competiţie echilibrată, care să propună deopotrivă descoperiri şi filme ale unor regizori mai cunoscuţi. Cred că sunt şase filme ambiţioase şi capabile să intrige și, de ce nu, să emoționeze”, a declarat criticul Ionuț Mareș, selecționerul competiției Ceau, Cinema!

Actorii Alina Ilea şi Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului celei de-a doua ediţii a competiţiei Ceau, Cinema!, care va stabili câştigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 euro.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. La ediţia din acest an, cu sprijinul Vitas România, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

„Front rece”

„Front rece”

În 2015, trofeul Ceau, Cinema! a fost câştigat de filmul „Îngerul Atotputernic” („The Mighty Angel”), al regizorului polonez Wojciech Smarzowski, în timp ce Premiul Publicului a ajuns la filmul „Viaţa de apoi” („Afterlife”), al regizoarei Virag Zomboracz din Ungaria.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

"Soră-mea"

„Soră-mea”

 

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Kathrein România, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ambasada Portugaliei în România, Hotel Timișoara, AMBASADA, Atelier Unu.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Pentru mai multe informații accesați ceaucinema.ro.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.