Șase mari orchestre din Europa şi Asia în nouă concerte la RadiRo
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-mari-orchestre-din-europa-si-asia-in-noua-concerte-la-radiro/

Între 23 septembrie şi 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical internaţional care îşi propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenţie profilul unic şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2016

În cele 9 zile de Festival vor concerta la Sala Radio 5 ansambluri simfonice care au scris istorie în Europa și, pentru prima dată la RadiRo și la București, o orchestră din China: Orchestra Simfonică din Shenzhen.

Aceasta va deschide Festivalul, pe 23 septembrie, cu un concert care îi va avea ca soliști invitați pe pianista Zuo Zhang, premiată la Queen Elizabeth Competition în 2013, considerată astăzi în topul soliștilor internaționali, și pe violonistul român Gabriel Croitoru, care cântă pe celebra vioară Guarneri del Gesù, ce i-a aparținut lui George Enescu.

Va urca pe scena Festivalului Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, care susține în fiecare an concertul oferit cu prilejul decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo.

Publicul din România va avea bucuria de a asculta live Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Germania, care, sub conducerea dirijorului Kristjan Järvi, prezintă programe de o spectaculoasă diversitate, la granița între diferite genuri muzicale. Kristjan Järvi va fi director de onoare al Festivalului RadiRo 2016, o alegere care vorbește de la sine despre intenția acestei ediții de a provoca frontierele între genurile muzicale și de a aborda un repertoriu transcultural.

Orchestra Simfonică Radio din Viena va aduce la RadiRo 2016 surpriza participării la Festival a celebrului violonist Gidon Kremer, a cărui impresionantă carieră internațională l-a condus, în 2011, la câștigarea, la Veneția, a premiului Una Vita nella Musica, considerat un echivalent al Premiului Nobel în Muzică.

BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, va susține concertul de închidere a Festivalului, pe 1 octombrie. Gazda evenimentului, Orchestra Națională Radio, va susține două concerte la RadiRo, pe 26 și 30 septembrie, avându-i ca protagoniști pe dirijorii Cristian Măcelaru și Leo Hussain, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma, cu contribuţia Corului Academic Radio şi a Corului de Copii Radio.

Biletele la Festivalul RadiRo 2016 sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: RadiRo – radirofestival.ro

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

07
/03
/15

Centrul Cultural Casa Artelor lansează ediția de primăvară a programului cultural de mare succes - Serile Eliad. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică din luna martie, de la orele 19.00 la Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor și sunt oferite gratuit, exclusiv Doamnelor și Domnișoarelor din Sectorul 3!

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

03
/03
/15

Spectacolul "Femeia, eterna poveste", în care vor fi reunite refrene nemuritoare, în interpretări mai vechi sau mai noi - romanţe, tangouri celebre, muzică de petrecere, cântece vechi româneşti -, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.