Scena teatrului românesc se pregăteşte pentru lansarea Festivalului Naţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/scena-teatrului-romanesc-se-pregateste-pentru-lansarea-festivalului-national-de-teatru/

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice. Conferinţa […]

Un articol de |10 octombrie 2012

Începând cu 26 octombrie, scena teatrului românesc se pregăteşte pentru un nou eveniment de amploare- lansarea Festivalului Naţional de Teatru. În perioada 26 octombrie- 4 noiembrie, Bucureşti va fi locul în care spectacolul se va desfăşura în toată strălucirea sa, atât sub formă vizuală- spectacole de teatru, cât şi auditivă prin intermediul pieselor radiofonice.

Conferinţa de lansare a evenimentului va avea loc joi, 18 octombrie în incinta UNITER şi va reprezenta punctul de plecare pentru cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.

Printre scenele care vor beneficia de reprezentaţii pe toată perioada desfăşurării evenimentului se vor număra cele din incinta Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon, ArCuB, Teatrului Metropolis, Operei Naţionale Bucureşti, Teatrului Bulandra, Teatrului ACT, Clubului ,,La Scena’’, Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Foarte Mic, UNATC, Terasa Le Theatre, Fundaţia Lowendal şi Centrului Cultural pentru UNESCO ,, Nicolae Nălcescu’’.

În plus, în incinta Muzeului Curtea Veche va avea loc un workshop intitulat Spre Damasc coordonat de către Cătălina Buzoianu alături de Mircea Florian şi Daria Alexandru, workshop în cadrul căruia participanţii se vor familiariza cu lumea spectacolului într-un mediu profesionist şi primitor,

Scena teatrului Metropolis va găzdui piese precum Vocea umană- în regia Sandei Manu şi jucată de către Oana Pellea, dar şi Îngeri în America în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză.

Adaptările radiofonice care au la bază scrierile lui Ion Luca Caragiale precum Mofturi, Momente şi Schiţe şi Năpasta vor fi difuzate de către Radio România Cultural. Pe toată perioada festivalului, piesa  Drumul spre Damasc- producţie 2009 a Teatrului Naţional Radiofonic va fi disponibilă on-line.

Festivalul Naţional de Teatru reprezintă cea mai amplă reuniune de de spectacole în decursul aceleaiaşi stagiuni. Prima ediţie a acestui festival a avut loc în anul 1990, din iniţiativa criticului de teatru Valentin Silvestru şi a reunit personalităţi marcante din lumea teatrului aflate în exil. Chiar dacă prima ediţie s-a desfăşurat punându-se accent pe piesele lui Ion Luca Caragiale, în decursul timpului numele autorului a fost retras şi readăugat în titulatura evenimentului. Încă de la prima stagiune a Festivalului Naţional de Teatru, critici precum Cristina Dumitrescu, Alice Georgescu, Ludmila Patlanjoglu, Natalia Stancu şi Ion Parhon au stabilit agenda artistică a evenimentului. Începând cu 2001, unicul selecţioner, dar şi director artistic al Festivalului Naţional de Teatru este Alice Georgescu.

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.