”Sclavi pe plantatie”. Actorii Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași acuză
https://www.ziarulmetropolis.ro/sclavi-pe-plantatie-actorii-teatrului-national-vasile-alecsandri-din-iasi-acuza/

Nouă actori de la Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri“ din Iaşi acuză conducerea instituţiei că artiştii nu sunt promovaţi, că nu sunt accesate fonduri europene pentru programe cu specific cultural şi că se simt ”sclavi pe plantaţie”, ei trimiţând un memoriu Ministerului Culturii în acest sens.

Un articol de Petre Ivan|12 martie 2015

Cei nouă actori au declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași, că au trimis un memoriu Ministerului Culturii, în care arată că instituția culturală nu își promovează artiștii, că nu sunt accesate fonduri europene pentru programe cu specific cultural sau că nu există o strategie a repertoriului teatrului, notează Mediafax.

Printre cei nouă actori se numără și Teodor Corban, care joacă în producția ”Aferim”, care a câștigat recent Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Nu ne mai simțim artiști, ne simțim sclavi pe plantația lor, se fac abuzuri, suportăm de foarte mulți ani. Noi, artiștii, nu suntem promovați de teatru, nu există vizibilitate, oamenii nici nu ne cunosc –  Teodor Corban.

Memoriul a fost semnat inițial de 24 actori, însă unii dintre aceștia și-au retras susținerea când au aflat că sesizarea nu urma să fie înaintată doar conducerii teatrului, ci și Ministerului Culturii.

În memoriul respectiv se precizează că participarea teatrului ieșean la festivaluri internaționale este deficitară, iar acest lucru face ca actorii să fie cunoscuți doar la nivel local.

Aceştia susținut că ”actorii mai mult repetă decât joacă în spectacole”. În plus, actorii au menţionat și că Luminița Condurache, contabila șefă a teatrului, a apărut de mai multe ori la repetiții și la spcetacole băută, uneori dându-le actorilor instrucțiuni

Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național

Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național

scenice.

La rândul său, Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași, a declarat că problemele semnalate în memoriu nu au fost ridicate de actori până în prezent.

Nu știu ce scrie în acel memoriu. În măsura în care în el sunt lucruri născute din interesul pentru buna activitate a teatrului, nu am probleme. (…) În primul rând, actorii au participat la Festivalul național, care e un premiu pe care și l-au dorit ani de zile și de câțiva ani participămereu, suntem selecționați. În străinătate nu am fost anul trecut, pentru că nu am fost invitați la niciun festival – Cristian Hadji-Culea, managerul Teatrului Național ”Vasile Alecsandri“ din Iași

La teatrul ieșean sunt 34 de posturi de actori, dintre care sunt ocupate 33, iar 12 actori sunt angajați pe perioadă determinată.

Foto: Sclavi pe plantatie, Teodor Corban, Cristian Hadji-Culea – wikipedia

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.