Școala online altfel: scriitori și jurnaliști vor fi profesori pentru copiii dintr-un centru social din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/scoala-online-altfel-scriitori-si-jurnalisti-vor-fi-profesori-pentru-copiii-dintr-un-centru-social-din-iasi/

Asociaţia Industrii Creative din Iaşi lansează proiectul educaţional PRESENT, implementat în parteneriat cu DGASPC Iaşi şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Un articol de Liliana Matei|15 ianuarie 2021

Modulul pilot are în centru tema comunicării și va fi compus din 12 sesiuni de învățare alternativă. Timp de trei luni, 64 de copii de la Centrul de Servicii Sociale „Bucium” se vor conecta cu jurnaliști, traducători și scriitori cunoscuți din România și vor participa la ateliere online de informare responsabilă, scriere creativă, literatură contemporană, comunicare online, public speaking, comunicare interculturală.

Sâmbătă, 16 ianuarie 2020, va avea loc prima sesiune, invitații fiind Viorel Ilișoi și Andrei Crăciun.

În completarea întâlnirilor online, biblioteca centrului va fi dotată cu 150 de cărți de literatură română contemporană. Mai mult de atât, copiii vor primi și 35 de tablete pentru a putea participa la sesiunile online și la orele școlare obligatorii.

Scopul proiectului este de a facilita accesul la activități educative diferite, nonformale, cu specialiști din domenii diverse. Primul modul oferă o perspectivă alternativă asupra formelor pe care comunicarea le poate lua, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, prin instrumente precum literatura contemporană sau mijloacele de comunicare în masă. Parteneriatul între DGASPC Iași și Asociația Industrii Creative a debutat în luna decembrie cu o inițiativă care a adus micuților cadouri de Sărbători.

Proiectul PRESENT își dorește să crească nivelul de conștientizare a educaţiei alternative și nonformale pentru copiii care provin din medii defavorizate, în vederea egalităţii de şanse privind integrarea în societate. Acesta vine în completarea misiunii Asociației Industrii Creative de a dezvolta proiecte culturale, educative și sociale având ca miză principală dezvoltarea comunității. În portofoliul asociației se numără festivalurile Rocanotherworld, Classix și campanii sociale ample de ajutorare a comunităților nevoiașe din județul Iași.

Mai multe detalii despre proiect, desfășurarea acestuia și invitații ce vor susține sesiunile următoare se află pe pagina de Facebook și contul de Instagram Asociația Industrii Creative.

Proiect finanțat de Kaufland România.

10
/10
/22

Dragostea, unul dintre cele mai profunde și intense sentimente umane, stârnește interesul nu numai artiștilor, ci și oamenilor de știință, care încearcă să îi înțeleagă mai bine mecanismele punând la bătaie toate instrumentele de cercetare ale neuroștiințelor, geneticii, psihologiei și fiziologiei.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).