Scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio, în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitoarea-italiana-donatella-di-pietrantonio-in-romania/

În perioada 8-9 noiembrie 2023, scriitoarea italiană Donatella Di Pietrantonio îşi va întâlni cititorii din Timişoara şi Bucureşti, cu prilejul aniversării a 25 de ani de existenţă a colecţiei „Biblioteca Polirom”.

Un articol de Ziarul Metropolis|1 noiembrie 2023

În colecția coordonată de Dan Croitoru la Editura Polirom, autoarei italiene i-au apărut romanele Cea care se întoarce (2020) și Borgo Sud (2022), în traducerea Mihaelei Găneț.

Venirea în România a scriitoarei italiene este susținută de Institutul Italian de Cultură din București.

Astfel, miercuri, 8 noiembrie 2023, începând cu ora 18.00, Donatella Di Pietrantonio își așteaptă cititorii la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11).

Alături de autoare, va lua cuvântul Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București. Gazdele întâlnirii vor fi Oana Doboși și Raluca Selejan.

Eveniment bilingv, în limbile română și italiană, cu traducere consecutivă, asigurată de Catedra de Italiană a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Un eveniment organizat de Editura Polirom și Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe. Intrarea este liberă.

image description

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 19.00, autoarea va răspunde la întrebări și va oferi autografe la Librăria Humanitas de la Cișmigiu din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).

Alături de autoare, vor lua cuvântul:

Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București

Dana Pîrvan, critic literar

Mihaela Găneț, traducătoarea volumelor

Dan Croitoru, director editorial Polirom

Va modera: Adela Greceanu, scriitoare și jurnalistă

Eveniment bilingv, în limbile română și italiană, cu traducere consecutivă, asigurată de Institutul Italian de Cultură din București

Un eveniment organizat de editura Polirom și Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Librăria Humanitas de la Cișmigiu • Intrarea liberă

Donatella Di Pietrantonio (n. 1963) este de profesie medic stomatolog pediatru şi scrie din pasiune. A debutat în 2011 cu romanul Mia madre è un fiume, urmat în 2013 de Bella mia, inspirat de dramele provocate de marele cutremur ce a lovit regiunea Abruzzo în 2009, nominalizat la Premiul Strega şi laureat al Premiului Brancati. Reeditat în 2018, romanul a fost distins în 2020 cu Premiul Città di Penne-Mosca. În 2017 Donatella Di Pietrantonio a publicat un nou roman, Cea care se întoarce (Polirom, 2020), recompensat cu Premiul Campiello şi Premiul Napoli, care a fost adaptat pentru teatru şi pentru marele ecran în Italia. În pregătire, de aceeași autoare, la Polirom: Vârsta fragilă

Coordonată de Dan Croitoru, colecția „Biblioteca Polirom” este unul dintre cele mai importante proiecte editoriale dedicate literaturii universale, numărând în prezent peste 1.600 de titluri publicate, 21 de serii de autor, peste 6 milioane de exemplare vândute.

Cea care se întoarce

Roman distins cu Premiul Campiello și Premiul Napoli. Traducere din limba italiană de Mihaela Găneț.

Al treilea roman al scriitoarei italiene Donatella Di Pietrantonio, Cea care se întoarce a avut un succes dincolo de orice aşteptări, fiind vândut în scurt timp de la apariţie în peste 20 de ţări de pe toate continentele. Este povestea unei adolescente traumatizate de un dublu abandon şi de căutarea dureroasă a adevărului la o vârstă ce ar trebui să fie a visurilor şi a speranţei. O fată se trezeşte, peste noapte şi fără explicaţii, catapultată într-o familie nouă, într-o lume nouă, aparent la antipozii celei anterioare. Ambele au însă în comun aceeaşi incapacitate de accesare a propriilor emoţii. Or, tocmai emoţia şi sentimentele exprimate vor aduce salvarea. Autoarea foloseşte un limbaj simplu, esenţial, tăios uneori, la fel ca ţinutul natal de pe fundal, regiunea Abruzzo, un pământ neprietenos, dar pe care, pe neaşteptate, marea îl iluminează. Însuşi titlul cărţii, L`Arminuta, „cea care se întoarce”, aparţine dialectului local.

„Într-un stil sobru, absolut memorabil, Donatella Di Pietrantonio înfăţişează o adolescentă care se luptă nu doar să înţeleagă, ci şi să supravieţuiască şi să se integreze. Inegalitatea dintre clasele sociale, misoginismul şi sexismul îşi fac şi ele simţită prezenţa. Un roman de formare a personalităţii captivant, profund şi emoţionant.” (Kirkus Reviews)

„Di Pietrantonio nu dă voie nici o clipă poveştii să se lase copleşită de disperare. Are mai mult curaj de-atât şi nu doar în vioiciunea frazelor. Ştie exact când şi unde să-şi îmbine piesele jocului de puzzle, lăsând în tot acest timp goluri emoţionale, răni psihologice care nu se pot vindeca nicicând.” (The Washington Post)

„Cea care se întoarce s-a născut din amintirile mele din copilărie.” (Donatella Di Pietrantonio)

Borgo Sud

Roman nominalizat la Premiul Strega 2021. Traducere din limba italiană de Mihaela Găneț.

Adriana e ca vântul, intră pe neaşteptate în viaţa surorii sale mai mari, iar intrarea ei are de fiecare dată forţa unei revelaţii. Când erau mici, cele două erau răzvrătite şi unite. Adulte, trăiesc departe una de alta, dar ambele duc povara unei grele moşteniri: cea a cuvintelor nerostite şi a lipsei de afecţiune şi atenţie. Fiecare trăieşte în felul ei o poveste de dragoste absolută, însă zdruncinată şi, în final, nimicită ireparabil. Numai că uneori durerea trăită deplin, până la ultima picătură, ne poate ajuta să pătrundem în cele mai ascunse unghere ale sufletului. Astfel ne putem construi propriul scut de apărare în faţa sentimentelor, prin acceptarea lor şi ocrotirea legăturilor intime pe care ne-am construit devenirea. Asta pare să ne transmită Donatella Di Pietrantonio, cu înţelepciunea şi naturaleţea marilor scriitori. Ea ne oferă un buchet multicolor de emoţii rostite în şoaptă, care ne va stărui multă vreme în memorie. Romanul Borgo Sud, unde autoarea merge pe firul poveştii începute în Cea care se întoarce, a fost nominalizat la Premiul Strega (2021), cel mai prestigios premiu literar din Italia.

„Cititorii romanului Cea care se întoarce al Donatellei Di Pietrantonio se vor bucura să o regăsească pe Adriana, sora mai mică, «o floare neaşteptată, crescută pe o mână de pământ, pe-o stâncă»… Celor care încep călătoria cu acest roman nou şi complet autonom le vor rămâne în minte cele două femei pline de dezamăgiri şi speranţe noi, care au întipărite în fiinţa lor ura şi dragostea pentru satul din Abruzzo ce le-a crescut sălbatic şi le-a făcut să plece departe: una să studieze, să profite de şansa unei schimbări în viaţă, iar cealaltă să plece pur şi simplu, să trăiască, să evadeze, să iubească.” (Il Foglio)

„A şti că viaţa implică o atrocitate iremediabilă nu înseamnă a ceda în faţa acelei atrocităţi. Este lecţia oferită de marea literatură italiană a secolului XX, de la Elsa Morante la Primo Levi. Borgo Sud reflectă pe deplin această tragică efemeritate.” (la Repubblica)

„Cu stilul ei concis, Di Pietrantonio se numără printre autorii care nu se tem să privească durerea în faţă, să o atingă, să o arate aşa cum este… Poate de aceea paginile ei pătrund în conştiinţa cititorului mai întâi ca nişte spini înfipţi în piept şi apoi ca semne ale unei posibile mântuiri.” (il Fatto Quotidiano)

 

 

 

 

 

 

 



30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.