Scriitorul Lucian Dan Teodorovici este câştigătorul premiului „Augustin Frăţilă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-lucian-dan-teodorovici-este-castigatorul-premiului-augustin-fratila/

 Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a câştigat, miercuri seară, premiul „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, acordat pentru cel mai recent volum al său, „Matei Brunul”.   Cele cinci romane finaliste ale concursului au fost „FEM”, de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011), „Viaţa lui Kostas Venetis”, de Octavian Soviany (Cartea Românească, 2011), „Emoţia”, de Mirela Stănciulescu (Humanitas, […]

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2012

 Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a câştigat, miercuri seară, premiul „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, acordat pentru cel mai recent volum al său, „Matei Brunul”.

 

Cele cinci romane finaliste ale concursului au fost „FEM”, de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011), „Viaţa lui Kostas Venetis”, de Octavian Soviany (Cartea Românească, 2011), „Emoţia”, de Mirela Stănciulescu (Humanitas, 2011), „Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici (Polirom, 2011), şi „Ploile amare”, de Alexandru Vlad (Charmides, 2011).

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane înscrise în competiţia pentru premiul în valoare de 10.000 de euro.

Romanele finaliste au intrat apoi în etapa a doua de jurizare, care a avut loc între 10 octombrie şi 2 noiembrie. 20 de bloggeri au ales astfel câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman a primit cel mai mare punctaj a fost răsplătit cu premiul literar „Augustin Frăţilă”, aflat la prima ediţie.

 Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Hotel InterContinental Bucureşti. În cadrul aceleiaşi ceremonii a fost acordat un premiu de popularitate, decis de ascultătorii postului Europa FM. Premiul, în valoare de 2.000 de euro, i-a revenit Mirelei Stănciulescu, pentru volumul „Emoţia”.

Cele cinci romane finaliste vor fi promovate în librăriile partenere din Bucureşti şi din ţară.

Augustin Frăţilă (1953 – 2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL. Premiul „Augustin Frăţilă”, aflat la prima ediţie, este creat de Asociaţia Casa de cultură.

La primirea premiului, Lucian Dan Teodorovici a ţinut să îi mulţumească în primul rând soţiei sale, inclusiv pentru faptul că se afla în sală. „Cred că ştim cine este cea mai emoţionată persoană din sală… este soţia mea”, a glumit autorul, care a mărturisit că îi datorează acesteia foarte multe, inclusiv faptul că se află la Bucureşti, deoarece el nu are carnet de şofer şi cea care a condus a fost soţia.

Autorul s-a referit şi la cei cu care a concurat pentru acest premiu. „Este o onoare pentru mine. Sunt în această finală cu nişte scriitori pe care îi admir foarte mult”, a spus acesta. „Sunt bucuros şi pentru că premiul se numeşte ‘Augustin Frăţilă'”, a adăugat el.

Romanul lui Lucian Dan Teodorovici nu este doar una dintre cele mai premiate cărţi româneşti ale anului, dar are şi o carieră internaţională. Volumul va fi tradus în curând în limba franceză, de Laura Hinckel, şi va apărea la Gaïa Editions la începutul anului 2014.

Romanul semnat de Lucian Dan Teodorovici va apărea în curând şi în Ungaria şi Bulgaria. Versiunea maghiară va fi publicată la editura Libri, în 2013, iar cea bulgară, la editura Paradox, în acelaşi an.

„Matei Brunul” a obţinut premiul pentru proză al revistei Observator Cultural, premiul naţional pentru proză al Ziarului de Iaşi, a fost desemnată „cartea anului 2011” de revista Contrafort şi nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, a obţinut premiul special al publicului la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România 2012.

Lucian Dan Teodorovici propune o amplă naraţiune despre spaţiul concentraţionar comunist, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii.

După ce va fi cunoscut ororile închisorilor şi lagărele de muncă, Matei Brunul pare să fi uitat de sine însuşi pentru a se dedica marionetelor, ducând un trai anonim şi anodin, într-o lume cenuşie şi primejdioasă. Împreună cu tovarăşul Bojin şi cu Eliza, două personaje care-l însoţesc permanent, misterul din viaţa lui trecută se împleteşte cu un altul, nou, a cărui rezolvare îi va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie. Cărţile sale sunt traduse în limbile italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă. Textele sale au fost publicate în numeroase reviste şi antologii din România, Ungaria, Polonia, Croaţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA etc. Cea mai recentă apariţie, în Best European Fiction 2011 (SUA), a atras semnalări elogioase în publicaţii importante precum The New York Times şi The Guardian. A reprezentat România la Festivalul de literatură al Sardiniei (iulie 2011) şi a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatură de la Edinburgh (august 2011) şi Mantova (septembrie 2011).

La Editura Polirom i-au mai apărut: „Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi” (ed. a II-a, 2005); „Atunci i-am ars două palme” (povestiri, 2004), „Celelalte poveşti de dragoste” (povestiri, 2009). Este coautor, împreună cu Dan Lungu şi Cătălin Mihuleac, al volumului de teatru „Antologia DramatIS” (Editura Cartea Românească, 2008) şi coordonator, împreună cu Dan Lungu, al volumului „Str. Revoluţiei nr. 89” (Editura Polirom, 2009).

Sursa: Mediafax
27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…