Scriitorul Salman Rushdie, atacat la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-salman-rushdie-atacat-la-new-york/

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras ameninţări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunţă Bloomberg.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 august 2022

Atacul a avut loc în zona de vest a New York-ului, cu puțin timp înainte ca autorul să susțină o conferință.

Potrivit unui reporter Associated Press care a fost martor la întreaga scenă, un bărbat s-a năpustit pe scena de la Chautauqua Institution și l-a atacat în momentul în care scriitorul era prezentat publicului. Atacatorul a fost însă imobilizat, iar victima a fost transportată de urgență la spital, anunță agențiile de presă.

Vedeți aici un video cu momentul atacului 

Scriitorul a fost scos de pe ventilator, este conștient și poate vorbi. Acesta va rămâne în continuare spitalizat, pentru că rănile pe care le-a suferit sunt grave. Bărbatul care l-a înjunghiat pe scriitorul în vârstă de 75 de ani a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, scrie Digi 24.

Salman Rushdie s‑a născut în Bombay (Mumbai), în 1947. La treisprezece ani a plecat în Anglia, unde a studiat istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. După absolvire s‑a mutat la Karachi, în Pakistan. Dar în scurtă vreme s‑a întors în Anglia, unde a devenit scriitor profesionist, remarcat încă de la primele volume publicate.

A debutat în 1975, cu „Grimus”, dar romanul care l‑a impus definitiv a fost „Copiii din miez de noapte” (1981), recompensat în acelaşi an cu Booker Prize şi cu The Booker of Bookers în 1993.

I‑au urmat romanele „Ruşinea” (1983), „Versetele satanice” (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini în 1989, „Ultimul suspin al Maurului” (1995), „Pământul de sub tălpile ei” (1999), „Furie” (2001), „Shalimar clovnul” (2005), „Seducătoarea din Florenţa” (2008),         Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi” (2015), „Casa Golden” (2017) şi „Quichotte” (2020).

A scris şi literatură pentru copii, ilustrată de volume precum „Harun şi Marea de Poveşti” (1990) şi „Luka şi Focul Vieţii” (2010), care s‑au bucurat de mare succes.

Alte scrieri publicate sunt „Orient, Occident” (1994), „Patrii imaginare” (1992), „Dincolo de limite” (2002), „Surâsul jaguarului” (1987) şi volumul de memorii „Joseph Anton” (2012). În 2007, a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, iar în 2008 a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Litere.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.