Scrisoare către Maiakovski
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-c%c4%83tre-maiakovski/

Poetul Vladimir Maiakovski a murit acum nouăzeci de ani, pe 14 aprilie 1930.

Un articol de Andrei Crăciun|13 aprilie 2020

Scumpe domnule Maiakovski, dați-mi voie să vă aduc la cunoștință, ba chiar și la conștiință, următoarele: ne aflăm în plină distanțare socială, prilejuită de o pandemie asemănătoare gripei spaniole.

Stăm în case și ne gândim la trecut, ceea ce vedeți bine nu corespunde, ba chiar deloc, viziunii dumneavoastră despre lume. Viitorul e astăzi tot mai mult o ficțiune.

Scumpe domnule Maiakovski, nenumărate sunt acuzațiile care vi se aduc. Ați fost bolșevic, iar bolșevicii au lăsat în istorie mai mult sânge decât fapte nobile.

Nu vi se iartă nici măcar că v-ați ucis (ați fost ucis?) la treizeci și șase de ani (vârsa mea de acum), după cevă lămuriseți deja cu revoluția. Nu vi se iartă că ați crezut în Lenin și că ați fost, măcar pentru o vreme, poetul preferat al lui Stalin. Nu vi se iartă excesele, utopia etică, idealismul violent, nu vi se iartă satira și marile speranțe. Sunteți făcut de ticălos.

Pe scurt, abia dacă mai sunteți citit dincolo de granițele Uniunii Sovietice de odinioară.

Cu toate acestea, domnule Maiakovski, cei care trăiesc în această celulă ideologică nu mai pot să vadă mai departe, în orizontul unde este, de fapt, de găsit poezia dumneavoastră.

Ei nu mai pot să ajungă la primele dumneavoastră poeme, cele fără de partid, ei nu mai pot să afle că ați fost un artist total, că ați fi putut face pictură sau actorie cu la fel de mare talent, fiindcă zeii înșiși au fost excesivi când v-au hărăzit.

Dumneavoastră știați să vedeți inima rănită a lucrurilor, știați ce este dragostea și ce este moartea și nici măcar nu erați mai prejos de Esenin.

Scumpe domnule Maiakovski, vă scriu acum la nouăzeci de ani de când v-ați început eternitatea pentru a vă informa că Norul cu pantaloni este în continuare cel mai puternic manifest pe care l-a dat vreodată poezia lumii.

Nu cunosc final de poem mai puternic, mai frumos și mai adevărat decât ultimele versuri din Norul cu pantaloni, scrise la 1914-1915, în vremuri atât de tragice, încât cele de acum par numai o glumă.

Vi le mai amintiți, desigur:

Lăsați-mă!
Mint
sau am poate dreptate,
calm să mai fiu nu mi-e ușor.
Iată –
stelele decapitate,
iată cerul, un abator.
Cerule!
Scoate
pălăria ta veche!
Vin eu!
… Nu se aude nimic. Nici o silabă.
Iar universul doarme pe-o labă
cu căpușele stelelor în imensa-i ureche.

 

Scumpe domnule Maiakovski, cerul a rămas un abator și stelele sunt decapitate și poeții trăiesc în continuare dansând pe sârma persoanei I singular, deasupra prăpastiei unde zace un Dumnezeu muribund.

Cu toate acestea, frumusețea tot nu a salvat lumea și nebunia unei lumi drepte a fost crunt pedepsită.

Scumpe domnule Maiakovski vă scriu ca să vă informez că ne-au rămas tot mai puține vise și că doar marile dureri până la care ați zburat și dumneavoastră ne mai alină, uneori, inimile.

Adică, pentru a vă mulțumi.

Foto: Alexander Rodchenko, 1924



27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.