Scrisoare către Bohumil Hrabal
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-bohumil-hrabal/

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă şi note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

Un articol de Andrei Crăciun|15 decembrie 2019

Scumpe domnule Bohumil Hrabal, trăim într-o epocă în care se scrie tot mai mult și mai mult și mai mult și mai nimic nu se mai poate citi, scriitorii au devenit jalnici cofetari operând banale rețete de succes.

Mă întristează și mă revoltă și mă îngrețoșează starea la zi a literaturii, abandonez tot mai des romanele contemporanilor mei și nu am niciun regret, așa că în ziua în care am auzit că s-a tradus un nou Hrabal în țara noastră am alergat în întâmpinarea dumneavoastră.

Nu mai sunt scriitori care să cunoască atât de intim ce înseamnă un trecut, ce înseamnă nostalgia, ce înseamnă melancolia și ce înseamnă înțelegerea istoriei.

Scumpe domnule Hrabal, v-am citit nu lipsit de anumite speranțe povestea care se întâmplă într-o casă de pensionari dintr-un castel de la marginea unui oraș unde un anumit timp s-a oprit în loc.

V-ați deghizat în amintirile unei pensionare, dar e o convenție care nici măcar nu contează…

Dumneavoastră nu puteți să ne dați personaje variate, autentice și memorabile, așa cum cer toți amatorii care nu înțeleg nimic din literatură.

Toate personajele dumneavoastră vorbesc numai și numai cu vocea dumneavoastră, cum se întâmplă în cazul scriitorilor care caută adevărul și numai adevărul, toate personajele dumneavoastră sunt Bohumil Hrabal, iar acest Bohumil Hrabal este un încântător geniu viclean și atunci când dă faliment cu o parfumerie și atunci când își dărâmă ca un copil jucăriile, doar pentru a o lua de la capăt într-un joc și mai absurd…

Scumpe domnule Hrabal, ați publicat cartea aceasta în 1981, pe când erați deja un om cu toată viața înapoi (eu nici măcar nu mă născusem pe atunci…).

Trecuseră treisprezece ani de la Primăvara de la Praga și – în această oglindă – Milioanele arlechinului se arată și de o subtilitate scandaloasă.

Pensionara dumneavoastră, care sunteți tot dumneavoastră, poate să constate cât de bine e în lumea cea nouă, în care nu mai există stăpâni și slujitori, dar și cât de bine era, Dumnezeule, înainte… Înainte de revoluție și comunism și uniformizarea omului.

Scumpe domnule Hrabal, nu mai cunosc pe nimeni care să lucreze cu nuanțele cum o faceți dumneavoastră, care să aibă descrierile dumneavoastră, care să aibă pasiunea dumneavoastră pentru obiecte și oameni vii, care să cunoască atât de profund tristețea omenească, frumusețea tristă a regretelor.

Milioanele arlechinului este, de aceea, o carte care m-a făcut foarte fericit și nicio altă unitate de măsură nu mă interesează, și acum, că s-a terminat cerul, m-am întors pe pământ și aștept, ca toți ceilalți, ziua când totul va fi distrus pentru a se naște din nou…

Pensionara dumneavoastră, care sunteți tot dumneavoastră, poate să constate cât de bine e în lumea cea nouă, în care nu mai există stăpâni și slujitori, dar și cât de bine era, Dumnezeule, înainte… Înainte de revoluție și comunism și uniformizarea omului.

Foto: Hana Hamplová (Bohumil Hrabal, 1985)

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.