Scrisoare către Piedone
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoare-catre-piedone/

Când am păşit timid către lumea filmului, unul dintre primii actori care m-au cucerit a fost Bud Spencer. Aveam vârsta ideală să fiu fascinat de Piedone. Oferta filmelor care rulau din când în când în sala de sport a şcolii din satul meu cuprindea puţine titluri, câteva filme cu haiduci, două – trei cu arte marţiale şi celebra serie cu Piedone (în Egipt, Hong – Kong, Africa sau unde mai voia el să fie).

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|27 iunie 2016

Cu 35 de ani în urmă, pe când prin fața ochilor îmi rulau aceste filme, comunismul devenea tot mai crunt, chiar și pentru un copil. Exista o ofertă incredibilă în materie de lipsuri. Pe acest fond, alături de câțiva prieteni de joacă am conceput un plan simplu pentru scoatere țării din criză: să-i scriem lui Piedone. Tocmai învățaserăm toate literele.

Iancu Jianu, Pintea și Anghel Șapte Cai, erau evident din altă epocă, karatiștii ne păreau chiar și nouă, cei mai naivi dintre copiii planetei, desprinși din desene animate, în schimb Piedone părea un om absolut serios, capabil prin simpla prezență să convingă/învingă orice adversar.

Urma să-i povestim, în scris, lui Piedone care este situația la noi, nu știam italiana, dar aveam convingerea că el știe foarte bine românește, după care treaba era simplă.

piedone

Dede’s, condeierul & Piedone, comisarul fără armă

Piedone venea la București, se ducea la Ceaușescu, jap-jap două palme, plus doi trei pumni, dacă mai era cazul, și fie îi venea mintea la cap și ne dădea de toate (a se citi pâine, carne, suc, ciocolată și desene animate la televizor) fie îl schimba și punea pe altul. Atunci nici măcar nu știam că există Ion Iliescu, dar asta e cu totul altă discuție.

Din fericire, pentru noi, și nefericere pentru poveste, ne-am împotmolit repede cu planul, dacă plic și hârtie am găsit, când am vrut să achiziționăm niște timbre de la Nea Marin – Ridiche, poștașul satului, tirul lui de întrebări, legate de conținutul și adresantul scrisorii, ne-au descurajat total, mai ales că a venit și celebra „hai că vă spun eu la școală”.

Am revizuit repede planul și am ajuns la concluzia că e imposibil să nu afle Piedone  de situația din România, pe care o va rezolva cu ocazia primului film.

Ca să fiu foarte sincer nu sunt foarte încântat nici acum de felul cum decurg lucrurile în țara noastră, iar de ieri am mai pierdut o speranță, nici măcar nu pot să-i mai scriu lui Piedone.

Foto: Dede’s & Piedone – facebook, cinemagia

12
/10
/15

Trofeul Dracula a fost câștigat de producția israeliană JeruZalem, regizată de frații Doron și Yoav Paz, care prezintă povestea a două turiste americane ce au ghinionul de a nimeri în timpul Apocalipsei în Ierusalim. Invazia demonilor și a creaturilor mitologice este filmată de una dintre turiste prin intermediul Google Glass.

12
/10
/15

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câștigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internațional de film din Germania, ca mărime. Până pe 15 octombrie, filmul poate fi văzut la Cinema City AFI Cotroceni și Cinemateca Union din București și la Cinema Victoria din Cluj.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.