Scrisoarea lui Caragiale, văzută prin ochii lui Mălăele
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisoarea-lui-caragiale-vazuta-prin-ochii-lui-malaele/

Duminică, 16 februarie 2014, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, va avea loc „Scrisoarea” lui Horaţiu Mălăele, după „Scrisoarea pierdută”. Va fi primul spectacol de la închiderea Sălii Mari, aflată în lucrări de modernizare.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2014

Duminică, 16 februarie 2014, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, va avea loc „Scrisoarea” lui Horațiu Mălăele, după „Scrisoarea pierdută”. Va fi primul spectacol de la închiderea Sălii Mari, aflată în lucrări de modernizare.

Spectacolul programat duminică 16 februarie va avea prima reprezentatie pe scena Sălii Studio. O distribuţie apreciată de public dă viaţă lumii atât de colorate din scena şi din culisele politichiei româneşti:

Mircea Rusu (Tipătescu), Virgil Ogăşanu (Trahanache), Mihai Constantin (Caţavencu), Alexandru Bindea (Cetăţeanul turmentat), Raluca Petra / Victoria Dicu (Zoe/ Muta), Marius Rizea (Farfuridi), Eduard Adam (Brânzovenescu), Marcelo S. Cobzariu (Pristanda).

Scrisoarea

În rolul lui Agamemnon Dandanache îi puteţi vedea în această stagiune pe : Horaţiu Mălăele (16 februarie), Marian Râlea (18 şi 19 februarie) şi Mihai Calotă.

Aşa cum s-a remarcat, „Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale devine și „Scrisoarea” lui Horațiu Mălăele, într-o cheie regizorală nouă, care dă un contur bine definit scenic, prin dimensiuni exagerate cu bună intenţie satirică, unor realităţi de care ne ciocnim şi astăzi.

Pentru că lumea lui Caragiale, ca și a noastră, este una destul de tristă și de rea. Dar Mălăele ne vorbeşte despre grotescul ei fără patimă, cu o detașare reconfortantă, cu amuzament chiar, folosind accente expresioniste în scenografie şi în jocul actorilor.

Scrisoarea

Astfel, din 16 februarie, la TNB, Sala Studio, aveti ocazia să vă reintalniti cu  una din cele mai savuroase istorii de amor şi de intrigă politică, într-o viziune care ni-l dezvăluie atât pe regizorul, cât şi pe caricaturistul Horaţiu Mălăele.

Foto cu Scrisoarea şi Horaţiu Mălăele – Augustin Bucur

26
/08
/16

Despre cum regizoarea Chris Simion a vândut casa bunicii pentru a construi un teatru independent, ocazie cu care, arătându-și susținerea, scriitorul francez Pascal Bruckner a scris prima sa piesă de teatru. Scene din culisele unui teatru pe cale de apariție.

26
/08
/16

Spectacolul-lectură „Copilul Divin” în prezenţa lui Pascal Bruckner, „Copilul lui Noe” după Eric Emmanuel Schmitt, „Cabaret Dada” de Matei Vişniec, workshopul „Shakespeare stories” susţinut de Marian Ralea, dar şi conferinţa „Teatrul independent în Asia de Sud-Est” vor fi printre principalele atracţii în acest weekend, 27-29 august, la Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD.

25
/08
/16

Două mediumetraje prezentate la Divan Film Festival au avut în centru oraşul Bucureşti: „Marilena de la P7”, de Cristian Nemescu, de la a cărui lansare s-au împlinit 10 ani, şi foarte puţin cunoscutul - dar extraordinarul – documentar color „Bucureşti”, realizat în 1942 de cineastul amator Nicolae Traian Bratu.

25
/08
/16

Unul dintre evenimentele cu tradiție organizate de Primăria Municipiului București prin ARCUB, dă întâlnire fanilor muzicii clasice într-o nouă locație, și într-o nouă perioadă. După ce, timp de zece ani, Bucharest Music Film Festival a umplut Piața George Enescu cu sute de artiști și mii de spectatori, anul acesta, festivalul muzicii clasice se aude, între 9 și 18 septembrie, în Piața Universității.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

25
/08
/16

"Fac parte dintr-o generatie de actori care a umplut memoria românilor. Memorie care acum nu mai are memorie pentru noi. Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut." – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor împlineşte, astăzi, 80 de ani!

24
/08
/16

Filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", câștigătorul premiului Palme d'Or în 2007, ocupă, în opinia criticilor consultați de BBC Culture, locul al 15-lea, într-un sondaj al celor mai bune 100 de filme ale acestui secol. Pe primele trei locuri s-au clasat: "Mulholland Drive" - David Lynch, "In the Mood for Love" - Wong Kar-wai şi "There Will Be Blood" - Paul Thomas Anderson.

24
/08
/16

Într-o vreme în care cinematografele și mai ales vizionările la „video” propuneau în special filme cu actori care fie rupeau norma la frumusețe sau rupeau adversarii în bătaie, m-am trezit ridicat de pe scaun de un domn, nici înalt, nici frumos – conform standardelor clasice, nici pletos, nici musculos. Revedeam filmul „Operațiunea monstrul” (scenariul: Titus Popovici / regia: Manole Marcus) și o seară de luni stătea să se sfârșească în brațele unei dimineți de marți, iar eu brusc vroiam să fiu Corneliu (Marin Moraru). Să pot explica, fumând fie și un cocean de porumb, cum am ales lingurița și am lansat milimetric în buza stufului de unde am recuperat monstrul într-o încleștare în care îi simțeam forța lui colosală.